office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Grad Cres

Grad na istoimenom ostrvu i drugi najveći grad u cresko-lošinjskom arhipelagu, i broji oko 2500 stanovnika. Naseljen od doba Liburna i zvao se Crepsa, a bio je važan zbog dobre luke, prirodnog okoliša i blizine Istre.

Najveći utjecaj ostavili su Venecijanci u 14. vi. Venecijanski utjecaj jasno je vidljiv po mnogobrojnim crkvama, palačama, gradskim vratima i tornjevima, to ćete najbolje vidjeti šetnjom uskim ulicama i kalama toga sjevernojadranskoga gradića.

Smješten je u zaljevu čija struktura pruža zaklon i samim time je i u prošlosti bio pogodna luka i mjesto gdje su se brodovi sklanjali tijekom lošeg vremena. Takav smještaj je omogućio ravoj ribarstva, pomorstva i brodogradnje. Oblik zaljeva i prirodan zaklon pridonio je i izgrađnji marine koja je izgrađena na jugoistočnom dijelu grada. Oko grada su i brojni maslinici čije masline svake godine daju plodove od kojih se proizvodi poznato cresko maslinovo ulje.

Prostrani zaljev zaštićen vijencem stijena sa dubokim zaleđem koji se postepeno spušta prema jugu, omogućio je već od davnina stvaranje čovjekovog obitavališta baš na ovome mjestu.

Povijesnu jezgru grada čini zbijen i čvrst nukleus kuća povezanih međusobno, građenih istim kamenjem, spojenih istim cementom.

Nesumnjivo, ovo kamenje koje je sačuvalo patinu prošlih vremena, ima moć zbližavanja ljudi; ono stvara osjećaj poštovanja, ljubavi i povjerenja. Pa i oni koji su napustili ovo ostrvo, ne mogu a da ne osjete njegov zov i vraćaju mu se, kao što se vraća svaki gost da bi obnovio stara prijateljstva, da bi stekao nova.

U sredini grada se nalazi glavni gradski trg koji je u prošlosti, a i danas centar svih kulturnih i društvenih zbivanja u gradu. Na trgu se nalazi i gradska loža gdje su se u prošlosti čitali proglasi, sklapali ugovori te odvijala trgovina.

Gradska loža ima i stup sramote gdje su prijestupnici bili vezani i na kojem se još uvijek vide tragovi okova. U današnje vrijeme svakog jutra ispod lože možete vidjeti Cresane koji prodaju svoje lokalne domaće proizvode.

Na sjeverozapadnom uglu grada, na najvišoj točki mletačkog obrambenog sistema, nalazi se Venecijanska kula koja je  služila  kao promatračnica za nadzor neprijateljskih prodora iz unutrašnjosti ostrva.

Na malenom trgu u staroj jezgri Cresa nalazi se palača Petris (Petrić) iz 15. vijeka koja predstavlja najstariju patricijsku palaču. Sagrađena je  na mjestu gdje je postojao arsenal pa je Cresani nazivaju palačom Arsan, a danas je u njoj smješten Gradski muzej.

Raznovrsnom turističkom ponudom, mještani grada pokušavaju udovoljiti prohtjevima svakog gosta. Hoteli, privatni smještaj, veliki i dobro opremljen autokamp, bungalovi, sportske aktivnosti, sve to Cres nudi putniku namjerniku, vjernom gostu.

Atrakcije

Stara gradska jezgra

Ostaci gradskih zidina, Cres

Ostaci gradskih zidina: cilindrična kula u sjeverozapadnom dijelu grada i troje gradskih vrata izgrađena u XVI. vijeku u renesansnom stilu: južna – mala gradska vrata Bragadina (1581. godina), sjeverna gradska vrata Marcela (1588. godina) i glavna gradska vrata sv. Mikule na glavnom trgu.

Zanimljivo je da je Cres sve do kraja venecijanskog razdoblja (kraja XVIII. vijeka) živio isključivo unutar gradskih zidina, a izvan tog prostora bila su podignuta jedino dva samostana. Cres je već u srednjem vijeku bio opasan zidinama, a u XVI. vijeku Venecija je dijelom obnovila i sagradila nove zidine koje su većinom srušene u XIX. vijeku.

Gradska Loža

Gradska loža iz XV. vijeka sa stupom sramote, a nalazi se na glavnom creskom trgu – Trgu Frane Petrića, u samoj srednjovjekovnoj luci – mandraću. Loža je oduvijek bila središte javnog života grada, a danas je najživlja u prijepodnevnim satima, kada se pretvara u tržnicu.

Venecijanska kula

Venecijanska kula iz 15. vijeka kružnog je tlocrta. Nalazi se na najvišoj tački mletačkog obrambenog sistema. Jedina je potpuno sačuvana od 4 kula i gradskih bedama koji su u povijesti opasivali grad Cres. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu grada.

Palače

U 15. vijeku, uprava i sjedište biskupije iz Osora seli se u grad Cres.

Jačanjem ekonomske i političke moći vlastelinskih porodica, u Cresu su izgrađene brojne vlastelinske palače. Palače creskih patricija, koje su cresani zvali vlastela, pripadali su gornjem sloju creskog društva, koji se u 15. vijeku za vrijeme vladavine Mletačke republike, odvojio od pučana. Izvan grada su imali veleposjede, a u samom gradu političku vlast i palaču.

Prizemlje palača zauzimale su prostorije za trgovinu i obrt te velike konobe, prostrani magazini za urode s veleposjeda. Neke od njih su palača Petris, palača Rodinis, palača Moise te palača Colombis. Izgrađene su u stilu venecijanske gotike i rane renesanse.

Plaže

Plaža Kovačine

Plaža Kovačine nalazi se ispod istoimenog kampa na ostrvu Cresu, ispod krošnji borova i maslina, na sjevernom izlazu iz Cresa

Put do plaže je pristupačan, a može se doći biciklom, pješice ili automobilom kojeg možete parkirati na obližnjem parkingu. Plaža Kovačine obiluje raznim dodatnim sadržajima, pa tako postoji mogućnost najma ležaljki i suncobrana, tu je i ulaz za invalide, odbojka na pijesku i ostalo.

Plaža je idealna za porodice s djecom, jer dok se odrasli kupaju djeca se mogu igrati u dječjem parku, aqua parku ili voziti na bananama i tubama. Plaža je ponosna vlasnica Plave zastave, te se može pohvaliti čistoćom mora, prekrasno uređenom prostoru i prirodnom okruženju. Ovo je također i jedina plaža na ostrvu Cresu sa Plavom zastavom. Kada ogladnite, možete se okrijepiti u restoranu i kušati lokalnu kuhinju ili se možete rashladiti sa ljetnim koktelima u kafiću.

Ako vas zanima, želite isprobati ili naučiti roniti to možete uraditi u obližnjem ronilačkom centru. Južno od plaže se nalazi hotel sa smještajnim kapacitetima, ali su tu i mnogi privatni smještaji. Plaža je raznolike konfiguracije, od betonskih platoa pa sve do sitnog pijeska prošaranog stijenama koje izranjaju iz dubina. Hlada ima u kampu ali ne i na plaži. Dobro se zaštitite i dođite da uživate. U blizini se nalazi plaža Dražica.

Plaža Mali Bok

Ako krenete lokalnim putom iz mjesta Orlec, prema istočnoj obali ostrva Cresa, doći ćete na ovu usamljenu malu plažu.

Cres je poznat po svojim skrivenim uvalama i plažama, a Mali Bok je jedna od najljepših idiličnih uvala okružena visokim stijenama. Ovdje more mijenja više nijansi plave boje, plaža je okružena netaknutom prirodom.

Do plaže je teško doći, sam put je nepristupačan ali se na kraju sav trud isplati. Na plaži nema nikakvog sadržaja ni usluga, stoga ponesite dovoljno hrane i pića za cijeli dan. Također ne postoji prirodni hlad, pa preporučamo da ponesete suncobran sa sobom.

Pravi zaljubljenici u prirodu posebno će cijeniti baš to, što se do plaže ne može stići automobilom, pa će posebno uživati u pogledu dok silaze i spuštaju se do razine mora. Boja mora je kristalno čista, izmiješanih plavo-zelenih tonova.

Glavni dio plaže je sačinjen od krupnijih oblutaka, prohodan je i pogodan za sve.

Popodne i predvečer na plaži je veća gužva, stoga za sve one koji vole mir i tišinu, savjetujemo da Mali Bok obiđu kroz jutro. Ova utopija na zemlji nikog ne ostavlja ravnodušnim, te je omiljena destinacija za sve avanturiste.

More je mirno i ugodno toplo. U blizini se nalazi plaža Dražica. Cijela plaža je okružena stijenama koje izazivaju strahopoštovanje. Efekt koji daju zaista će izazvati osjećaj divljenja, što će pak upotpuniti kompletan osjećaj i doživljaj kupanja i odmora na plaži.

Plaža ‘Plaža od 7 vrata’

Ova plaža neobičnog imena nalazi se na istočnoj strani ostrva, a krasi je prekrasno more, plitka voda i neuobičajena nijansa plave boje. Plaža je izolovana, okružena netaknutom prirodom što joj daje posebnu čar. Objekti pored plaže su rijetkost , a njeni posjetitelji su ljubitelji mira i tišine. Na ovoj plaži ćete zaboraviti na sve probleme i pobjeći od svakodnevnice.

Plaža Valun

Plaža Valun se nalazi na jednom od najljepših Hrvatskih ostrvaostrvu Cresu, u malom ribarskom naselju Valun.

Plaža je šljunčana, a hlad će vam činiti gusta borova šuma kao idealno skrovište od sunca. Na plaži nema sadržaja te se prije nego što dođete tu opremite se u mjestu Valun sa svime što vam je potrebno.

Ukoliko se želite zabaviti određenim sportom ponesite sa sobom rekvizite koji su vam potrebni za to ili pak kajakom istražite skrivene uvale u blizini.

Plažu Valun svakako preporučujemo mladim parovima željnima romantike.

Plaža Grabar

U samom grada Cresa, pokraj marine se uspjela stisnuti ova malena gradska plaža.

Plaža Grabar se nalazi uz prometnicu – Ulicu Obala sv. Benedikta. Pokraj plaže se nalaze gradski objekti, sa posebnim naglaskom na stare povijesne građevine poput samostana Benediktinki sv. Petra apostola. Gradska je ovo plaža, ali ipak lijepa i čista. More je također čisto, prelijepih boja i lagano toplo baš za kupanje.

Iza plaže se nalazi red borovih stabala sa laganim hladom, a tu je i raznoliki turistički sadržaj. Glavni dio plaže je šljunčani, sa betoniranim platoima koji se protežu uzduž spomenute ulice. Marina obogaćuje prizor sa velikim brojem luksuznih jahti koje poziraju na mirnom moru, obasjane jakim sunčevim zrakama. Ako ste u Cresu i pruži vam se prilika, dođite ovdje, barem na ugodnu šetnju u popodnevnim satima.

Plaža Dražica

Stjenovitu obalu na nekim smo mjestima uspjeli ukrotiti, tako da svojim gostima pružimo mjesta za odmor i uživanje, a opet da pokažemo prirodnu narav naše obale.

Plaža Dražica se nalazi u malenoj uvali, utopljena u stijene i skrivena pod krošnje borova. Prohodna je on i sama od sebe, u glavnom dijelu, ali smo povećali kapacitet plaže betoniranim platoima koji će odlično poslužiti za sunčanje i skakanje u more. U blizini se nalazi uvala Mali bok i plaža Kovačine. Voda uz obalu je pritka, pogodna za sve osobe i ugodno je topla.

More ima kristalnu zelenu nijansu, koja se posebno ističe na jakom dnevnom suncu. Kontrast spomenutim bojama daju zelene iglice obližnje borove šume, a tamo u daljini vidite crvene krovove kuća i manjih zgrada u Cresu. Iznad plaže se proteže šetnica, a tu su i maslenici, koji će upotpuniti dojam.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.