office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Grad Rab

Najveći grad, Rab, po kojemu je i ostrvo dobilo ime, u ranokršćansko doba bio je biskupija, Venecija je vladala njime sve do 1797. godine. Grad Rab je najživlje i najposjećenije mjesto na ostrvu i pravi koncentrat historijske arhitekture.

Od Trga sv. Kristofora do Lože proteže se Srednja ulica, žila kucavica grada, koja se u sezoni pretvara u izložbeno-prodajnu galeriju s mnoštvom malih butika, galerija, zlatarnica i slastičarnica.

Kao višestruki dobitnik priznanja za najbolje turističko mjesto na Jadranu, grad Rab smješten je na uskom jezičcu zemlje okruženom drevnim zidinama. Prepoznatljivu vizuru staroga grada čine četiri zvonika, s kojima Rab nalikuje jedrenjaku s četiri jarbola, a to su :

  • zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije,
  • crkve sv. Ivana Evanđelista (smješten pored ruševina crkve),
  • crkve sv. Andrije Apostola
  • crkve sv. Justine.

Malo dalje prema unutrašnjosti nalazi se prekrasan park Komrčar s brojnim stazama koje vijugaju oko šumovitih brežuljaka i spuštaju se sve do rapskih plaža.

Zaštitniku Raba, sv. Kristoforu, pridaje se zasluga za spašavanje ostrva od napadača, a njegova se lubanja čuva u relikvijaru katedrale.

Rab je tipičan srednjevjekovni grad okružen rimskim zidinama. Grad se rodio i razvio oko središnjeg trga gdje se nalazi bazilika Santa Maria čiji su prozori inspiracija poznatoj paškoj čipki.

U trima glavnim ulicama nalaze se otmjene aristokratske građevine s romaničkim vratima, kao što su palače Nimira, Tudorin, Kukulić, Galzigna i Cassio. Stare srednjovjekovne zidine oko staroga grada (Kalbanat) na južnom dijelu poluotoka su uništene.

U 15. vijeku izgrađen je zid koji je okruživao noviji dio grada zvan Varoš. Dio toga zida dobro je očuvan, posebice dio u zaljevu sv. Eufemije.

Da ne biste pomislili kako je Rab samo prilika za šetnju kroz historiju, Rabljani će vam priuštiti mnogo prilika za uživanje u sadašnjem trenutku. Od delikatesnih morskih specijaliteta poput buzara i brodeta do osvježavajućih gutljaja u ukusno uređenim barovima starog grada.

  • Obiđite crkve, zvonike i samostane u šetnji Gornjom ulicom
  • Predahnite u zelenom okruženju prelijepog parka Komrčar
  • Poslušajte koncerte klasične glazbe u neponovljivom ambijentu crkve sv. Križa
  • Upoznajte srednjevjekovne obrtnike i vitezove na Rabskoj fjeri
  • Pogledajte film pod zvijezdama u ljetnom kinu Rab
  • Kušajte rapsku tortu, kraljevsku slasticu čiji recept potječe iz 12. st.

One Reply to “Grad Rab”

Suzana Milenkovic
14/06/2022
Kako stici od Beograda do Otoka Rab

You must be logged in to post a comment.