office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Istanbulski taksiji će biti pod videonadzorom zbog sve učestalijih žalbi na vozače

Nekoliko hiljada istanbulskih taksi vozila bit će pod videonadzorom, a tako je odlučeno zbog učestalih žalbi na ponašanje vozača. Kamere će biti instalirane u automobilima i na automobilima.

Rad taksista će se pratiti iz saobraćajnog centra, a iz kojeg se prati i rad vozača drugih vozila javnog prijevoza. Od 17.000 taksija, njih 15.000 će biti pod videonadzorom.

Kamerama će se pratiti rad taksista tokom cijelog njihovog radnog vremena, a snimci će se koristiti prilikom razmatranja pritužbi na rad vozača. GPS sistemom pratit će se kretanje automobila, koliko ih je slobodno u datom trenutku te koliko brzo se kreću.

U Istanbulu postoji 50.000 vozača taksija. Prema pisanju lista Daily Sabah, taksi je najprihvatljivije prijevozno sredstvo za one koji ne poznaju grad ili ne žele da koriste javni prijevoz koji koristi veliki broj ljudi.

Sve su učestalije pritužbe na rad vozača, i to zbog toga što turistima naplaćuju znatno više, daju prednost strancima na kojima mogu više zaraditi nego li na domaćim stanovnicima i zbog toga što ne žele voziti na kraćim relacijama.

Reagovali su policija i inspekcija te su tom prilikom sankcionisali one koji su kršili propise. Nekima od njih su zaplijenjeni i automobili. Uprkos tome, problemi nisu riješeni, piše Daily Sabah. (Klix)

 

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.