office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kolan

Kolan – kolijevka paškog sira i janjetine

U geografskom središtu ostrva Paga, okružen zelenilom Kolanjskog polja smjestio se Kolan, najveće mjesto na Pagu koje nije uz more, pa ne iznenađuje što ga njegovi stanovnici nazivaju „srcem ostrva“.

Naziv mjesta Kolana vjerojatno je nastao prema rimskom vodovodu, kanalu. Taj je vodovod s izvora u Kolanjskom polju (danas Bunar) odvodio pitku vodu do rimskog naselja Cisse. Kolan je, dakle, drevno naselje koje je postojalo i mnogo prije konačnog ovladavanja Rimljana ovim prostorima početkom kršćanske ere.

Prije izgradnje vodovoda, krajem I. vijeka, mjesto se zasigurno drukčije zvalo, a o njegovu postojanju svjedoči mnoštvo ostataka keltskih, a svakako i liburnskih grobova nađenih u području samoga mjesta. Tijekom srednjeg vijeka, sve do novijih vremena, ljudi su izrabljivani kao roblje, mnogi su završili kao veslači na galijama, česti su bili pohodi gusara i drugih pljačkaša koji su dolazili s mora i kopna.

Danas u mjestu Kolan, na svojih 450 stanovnika nalaze se dvije fabrike sira, nekoliko restorana i konoba gdje možete kušati domaću svježu hranu. Ovdje se mogu vidjeti najveća stada ovaca na ostrvu, a u siranama Kolana može se kušati i kupiti svjetski poznata paška delicija – paški sir.

Iako su Mandre prirodni i najbliži izlaz mjesta na more, u neposrednoj blizini su i plaže Sv. Duh, Čista, Prnjica, Katarelac, Gajac, Girenica, kao i čuvena plaža Zrće.

Tačno iznad mjesta nalazi se najviši vrh otoka Sv. Vid s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad Pag, Paški zaljev, planinu Velebit i okolna ostrva.

Ljubiteljima prirode svidjet će se i vožnja biciklom makadamskim putem koji presijeca Kolanjsko polje i kojim se kroz visoku trstiku može doći sve do Gajca. Prema Gajcu, na kraju Kolanjskog polja, nalazi se i ornitološki rezervat Kolanjsko blato (ovo močvarno stanište se može pohvaliti sa čak 163 ptičje vrste.) u čijem se močvarnom staništu gnijezde i hrane čak 163 ptičje vrste – prava poslastica za ljubitelje birdwatchinga.

U centru Kolana, u prostorijama stare škole može se razgledati etnografska zbirka starih predmeta i oruđa za rad iz davnih vremena.

You must be logged in to post a comment.