office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Krive kule koje prkose vremenu – Koje sličnosti ima Gradačačka sahat kula sa krivim tornjom u Pisi

Kakve sličnosti imaju ove dvije kule? Jedna je veoma popularna, a za drugu ne zna baš mnogo ljudi…

 Nakon jučerašnje objave gdje je navedeno da Toranj u Pisi posjeti 5 miliona turista, a njegovog krivog drugara skoro da i ne posjećuju turisti, navodimo zanimljive činjenice i zašto treba posjetiti obojicu ?

Sahat kula u Gradačcu

Stara kula je zapravo sahat kula, sagrađena od strane Husein-kapetana 1824. godine, a za nju se vezuje nekoliko zanimljivosti. Kula ima četiri zaobljene i jednu oštru stranu, a zbog slijeganja terena je pomalo i nakrivljena, zbog čega je mnogi porede sa popularnim tornjem u italijanskom gradu Pisa. Sat na kuli je radio do 1953. godine, ali danas od njega nema ni traga.

Kao dio cjeline gradačačke tvrđave uvrštena je na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.Osnova objekta je 5,5 x 5,5 metara, dok je visina 21,50 metara.

Sahat-kula koju je izgradio Husein kapetan Gradaščević najmlađi je objekt takve vrste izgrađen za vrijeme vladavine Osmanlija u BiH. Kada su Austrougari došli u BiH, za nju je sat kupljen u Beču i kucao je sve do 1923. godine kada je sat zamijenjen novim. U Drugom svjetskom ratu sat je stao, a sahat-kula korištena je kao skladište za benzin.

Usljed slijeganja tla u posljednjih nekoliko desetaka godina došlo je do krivljenja same sahat-kule.

Krivi toranj u Pizi

Krivi toranj u Pizi je star skoro devetsto godina.  S gradnjom je početo davne 1173.  Radove je započeo Bonano Pisano, čuveni arhitekta. Još od samog početka, toranj je počeo da se krivi. Punih dvanaest godina, Bonano je radio na ovom tornju, uspjevši da sagradi samo tri sprata. Te, 1185. je jednostavno nestao, a danas se ne zna tačno da li je otišao kada je shvatio da ne može da ispravi svoju građevinu ili je jednostavno preminuo.

Devedeset godina toranj je stajao nedovršen, od 1250 godine nekoliko građevinara je pokušalo da ga ispravi ali neuspješno. 1360 godine napokon je završen, pod rukovotstvom arhitekte Guljeljmo de Instrika.

Poznat je po neravnomjernom slijeganju temelja, zbog čega je u jednom trenutku bio nagnut pod uglom od 5,5 stepeni (oko 4,5 metara) u odnosu na normalu. Visok  je 58 metara.

Bonano je napravio temelj dubok tri metra i u samom startu pogriješio, jer je ova dubina isuviše mala. Iskrivljenju je doprinijelo i loše zemljište na kojem se zvonik nalazi.

Najviša tačka krivog tornja nalazi se na visini od 55.86m, iskrivljen je za 5,5%, i ima čak dvjesta devedeset četiri stepenika. Težak je preko četrnaest hiljada tona. Debljina zidova pri dnu je oko 4m, a na vrhu oko 2,5m.

Toranj ima sedam zvona koja predstavljaju note muzičke ljestvice, ali iako je prvobitno zamišljen kao zvonik, ova zvona nisu se oglasila još od 20. vijeka. Razlog ovome je što svako zvono teži čak 3628 kg i njihovo njihanje predstavlja opasnost za dodatno naginjanje tornja.

Zajedničko što ova dva tornja imaju je temelj koji nije dobro postavljen pa su se zbog toga počeli kriviti. Sigurno da je toranj u Pisi jedna od najposjećenijih građevina u svijetu ali, ne zaboravimo i djelo Husein kapetan Gradaščevića. Maleni gradić u kojem je smještena sahat kula ima bogatu historiju i sigurni smo da se nećete pokajati ako prošetate kaldrmom i napravite zanimljive fotografije koje ako želite možete nam poslati rado ćemo podijeliti sa prijateljima na društvenim mrežama.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.