office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Lovrjenac

Na obodu zapadnih gradskih zidina nalazi se takozvani „dubrovački Gibraltar“, tvrđava Lovrijenac, simbol slobode grada Dubrovnika. Nalazi se na 37 metara visokoj hridi. Danas je poznata kao mjesto gdje se održavaju Dubrovačke ljetne igre.

Nad ulazom nalazi se poznati natpis: NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO ( Ni za sve blago svijeta ne prodaje se sloboda )

Poznat po neobičnom trokutastom rasporedu s tri terase, tvrđavu Lovrijenac – poznat i kao Fort Lawrence – pristupa se kroz dva križna brloga i prolaz kroz svoje impresivne zidove, debele poput 12 metara na mjestima.

Osim što služi kao turistička atrakcija, utvrda se također koristi kao mjesto i pozadina za poznatog Dubrovnika Ljetni festival i mnoge kazališne i glazbene predstave.

Dio je starog obrambenog sistema grada, tvrđava Lovrijenac je izgrađena u 11. vijeku i jedna je od najimpresivnijih lokacija u Dubrovniku. S nje se pruža lijep pogled na grad i na more. Ljubitelji serije Igra prijestolja prepoznat će da su se ondje snimale mnoge legendarne scene.

Do nje se stiže preko dva pokretna mosta i kapije. Ime nosi po svetom Lovru, čija se crkva nalazila na njezinu mjestu. Kapela je i danas u tijelu tvrđave.

U njoj se osim zgrada za posadu nalazila starodrevna crkva sv. Lovrjenca i kuća pobožnih žena trećoretkinja, u narodu zvanih picokare, koje su se skrbile o crkvi.

S morske strane zidovi dostižu debljinu od 4 do 12 m.

Nad unutarnjim vratima, koja su u 19. stoljeću porušena zbog iznošenja topova, nalazio se drugi natpis, nažalost sačuvan samo u zapisima: „Ako nova sila božanska pritisne, neka Tifona imaju ove zidine.“

U slučaju napada ili opsade Lovrjenca, atime i Grada, u pomoć se priziva Tifon, antički div sa stotinu zmijskih glava koji je rigao vatru, potresao zemlju i uništavao sve pred sobom.

Za Drugog svjetskog rata bila je pretvorena u zatvore, a njezina unutrašnjost pregrađena u ćelije. Odmah nakon rata uklonjene su nagrde i izvedeni nužni popravci.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.