office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Lubenice

Malo mjesto na ostrvu ugnijezdilo se na vrhu 378 metara visoke litice iznad mora s koje se pruža jedinstven pogled na Kvarnerski zaljev. Lubenice su poznate po plaži sv. Ivan.

Prema izboru magazina Bild šljunčana plaža podno Lubenica svrstana je na 15. mjesto najljepših svjetskih plaža.

Tačno nasuprot Valunu, duž prstena visoravni koja se uzdiže na srednjem dijelu ostrva, okovan na vrhu stijene, uzdiže se naselje Lubenice, hrabro se odupirajući nevremenu i udarima vjetrova.

Rimljani, stoga, prozvaše ovo mjesto Hibernicia, napravivši od njega neosvojivu utvrdu koja se uzdiže na vrhu litice visoke 378 m, zatvorene s istočne strane obrambenim zidom s dvoja vrata. Prvi utisak koji stičete jest onaj da se nalazite na palubi broda čvrsto usidrenog izvan vremena. Na kućama su još vidljivi tragovi ove slavne prošlosti: otvori za puške, uzidani brodski okovi.

Dovoljno je približiti se zidiću koji ograđuje mjesni trg, da vas obuzme osjećaj opijenosti, slično galebu koji slobodno nadlijeće uzburkanu površinu plavog mora.

Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice: crkvica Sv. Nedjelja, gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka, župna crkva Blažene Djevice Marije sa zvonikom iz 18 st, crkvica Sv. Jakova.

Grad je nekad bio opasan zidinama, a ostatke je moguće vidjeti na sjevernom dijelu gdje se nalaze i jedna od gradskih vrata. Na južnom dijelu, malo niže od sadašnjeg ulaza u mjesto nalaze se i druga gradska vrata.

Ovdje se u toplim ljetnim večerima održavaju koncerti klasične muzike u atmosferi magične sabranosti, a razmišlja se i o stvaranju multimedijalnog umjetničkog centra.

Ako volite pješačke izlete spustite se do već spomenute plaže Sv. Ivana ili do uvalice Žanja koja se nalazi malo južnije uz čiji se rub nalazi ulaz u špilju zvanu Plava grota.

Legenda o nastanku Lubenica

Svako mjesto, pa tako i Lubenice, ima legendu o nastanku samog mjesta ili legendu o nastanku svog imena. U davnim vremenima živio je kralj koji je imao kćer u koju se zaljubio mladić s brda na kojem se danas nalazi grad, a ona mu je uzvratila ljubav. Nezadovoljan njenom odlukom, istjerao ju je iz Osora. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim i naselila se na brdu. Zvala se je Ljubica te je po njenom imenu mjesto dobilo ime “Ljubenice”.

Talijani, pod čiju su vlast je Cres potpao 1918, taj su naziv promijenili jer nisu mogli izgovoriti Ljubenice, pa je tako mjesto dobilo ima” Lubenice”. Također, vjeruje se, da su Lubenice ime dobile po latinskoj riječi “hibernicius”, u značenju “vjetrovit” jer je vjetar česta pojava u mjestu smještenom na vrhu litice.

Atrakcije

Plava Grota

Plava Grota je morska špilja koja se nalazi u uvali Žanje, podno mjesta Lubenice.  Špilja ima dva ulaza. Veći ulaz je malo udaljeniji od plaže, ali u njega se može ući plivajući ili vozeći sandolinu. Špilja je zanimljiva zbog svoje dužine od 20-ak metara i velikog unutarnjeg zračnog prostora. U unutrašnjosti špilje posjetitelje čeka pravi mali dragulj: šljunčana plažica!

Drugi uski ulaz nalazi se na dubini od nekoliko metara i u njega se može ući ronjenjem. Kroz pukotine u stijenama dopire svjetlost koja stvara veličanstven ugođaj za boravak i čini ovu špilju posebnom. Tijekom ljeta u kasnim popodnevnim satima sunce stvara poseban doživljaj igre svjetla i vode, što reflektira prekrasnu plavu boju u različitim nijansama, po kojoj je špilja i nazvana.

Nakon izlaska iz špilje koja je prirodno hladnija zbog slabije protočnosti sunca, možete se ugrijati i uživati na toplom morskom žalu.

Plaža Sv. Ivan

Plaža Sv. Ivan se nalazi u uvali ispod mjesta Lubenice na ostrvu Cresu, U neposrednoj blizini uvale Žanje. 

Sv. Ivan je jedna od najljepših plaža na ostrvu Cresu te je idealna za miran odmor, jer nema puno kupača zbog nepristupačnosti plaži. Do plaže možete doći pješice spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem s brodom.

Do plaže treba oko 40 min. spusta stazicom u stijeni, ali jednom kada stignete, poželjet ćete dugo ostati: more čiste smaragdne boje, bijeli sitni šljunak na plaži, u zaleđu zeleno raslinje, a ispred veličanstvena morska pučina: kao prizor iz raja!

Na plaži se nalazi fini šljunak i nema sadržaja na njoj tako da se u potpunosti možete prepustiti odmoru. Obevezno ne zaboravite sa sobom ponijeti hranu i piće ako se namjeravate tu zadržati malo duže.

Ukoliko svoje vrijeme želite skratiti nekim sportom ponesite svoje rekvizite jer na plaži nema trgovine s sportskim rekvizitima. Kada se tokom dana zasitite sunca potražite svoje mjesto u hladovini podno krošnji mediteranskog bilja.

Prednost je plaže ispod Lubenica skrovitost, netaknuta priroda i mirisi mediteranskoga bilja

Njemački časopis Bild svrstao je na 15. mjesto u konkurenciji od 40 najljepših plaža svijeta.

You must be logged in to post a comment.