office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Martinšćica

Martinšćica je naselje koje se nalazi u prostranom zaljevu na zapadnoj obali ostrva Cresa i drugo je mjesto po veličini na ostrvu.

Nastala kao ribarsko naselje, Martinšćica se zahvaljujući prekrasnom zaljevu u kojem je smještena i zamamnim plažama koje je okružuju, odnedavna otvorila i organiziranom turizmu. Za kratko vrijeme podignuta su dva funkcionalna autokampa koji sa sobama u privatnom smještaju, apartmanima i turističkim naseljima, mogu zadovoljiti sve prohtjeve gostiju.

Staru jezgru Martinšćice čine crkva Svetog Jeronima sa samostanom franjevaca trećoredaca glagoljaša koji su u tu i danas.

Naselje duguje svoje ime srednjovjekovnoj crkvici Sv. Martina, smještenoj pokraj samostana glagoljaša, franjevaca trećoredaca te crkve Sv. Jurja.

Ovdje se nalazi Kaštel, ladanjska kuća creskog patricija Sforze iz 17.vi.

Čitavo ovo područje koje obuhvaća i naselja poput Ustrina, Vidovića, Miholašica i drugih, izloženo južnim vjetrovima, obraslog zelenilom koji se stapa sa zanosnom bjelinom plaža i kobaltno plavim morem, habitat je koji čovjeku nudi savršenu ravnotežu sa prirodom koja ga okružuje.

Na brežuljcima u okolini mjesta, nalaze se historijske gradine, ruševine romaničke crkve Sv. Kristofora, fragmenti gotičke crkve Sv. Kuzme i Damjana. U uvalama uz more mogu se vidjeti tragovi antičkih vila.

Idealno je to mjesto za sve one koji svoj odmor žele provesti u mirnoj atmosferi i u harmoniji s prirodom. Ovdje će vam stanovnici pružiti gostoprimstvo u čvrstim i dotjeranim sobama, a pokraj plaže nalazi se uređen prostor i za ljubitelje kampiranja.

Plaže

Plaža Miholaščica

Plaža Miholaščica se smjestila u istoimenom selu, ova šljunčana osunčana plaža je omiljeno mjesto mještana. Put je vrlo pristupačan, a ako idete automobilom parking se nalazi svega 100m od plaže.

Na plaži se nalazi restoran, kafić i bistro u kojem se možete osvježiti i okrijepiti. Na plaži je moguć i najam pedalina.

Plaža Slatina

Ukoliko tražite plažu na ostrvu Cresu, a imate djecu i kućnog ljubimca, plaža Slatina je idealna za Vas.

Naime,omišalj plaža se nalazi u sklopu istoimenog kampa te sudjeluje u projektu „Kampiranje s psom“. Na plaži postoji dio gdje se mogu kupati psi, no ta mjesta se trebaju održavati čistim, vlasnici trebaju skupljati za svojim ljubimcima.

Do plaže i kampa možete doći automobilom, kamperom, biciklom ili pješice, a parking se nalazi svega 200m udaljenosti.

Gosti ne koriste previše automobile, pa je kamp doista jedno mirno mjesto prilagođeno bezbrižnoj igri djece.  Dodatni bonus za obitelji s djecom su i kabine za presvlačenje, vanjski tuševi a mogu se naći i animatori za djecu. Na plaži postoji mogućnost najma suncobrana i ležaljki, a na razvoj cjelokupne situacije pazi spasilačka služba. Vaš odmor možete začiniti i satovima ronjena te možete uživati  u podvodnom svijetu. Unutar kampa još možete naći trgovinu s namirnicama, restoran, sportska igrališta i mnoge druge sadržaje.

Na plaži možete birati stjenovite uvalice ili šljunak, za svakoga će se naći po nešto, a more je prekrasno i kristalno čisto.

Plaža Tiha

Plaža Tiha nalazi se u istoimenoj uvali kampa Slatina, a odlikuje se prekrasnom dugom šljunčanom uvalom okružena šumom u kojoj ćete pronaći hlad u vrućim ljetnim mjesecima.

Plažu najviše posjećuju obitelji s malom djecom zbog izdašne hladovine, ali i svi ostali ljubitelji kupanja i prirode. U uvali se nalaze i privezišta za manje brodice.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.