office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej grada Budve

Muzejska djelatnost u Budvi svoje osnivanje vezuje za godinu 1962. kada je i počela da se konstituiše arheološka zbirka i to na osnovu otkrivenog materijala prilikom iskopavanja antičkih nekropola (helenističke i rimske) u blizini Starog grada, sprovedenih 1957–1958. godine.

U to vrijeme zbirka arheoloških predmeta izlagana je u neuslovnim prostorima koji nisu odgovarali elementarnim muzejskim standardima. Poslije neobično vrijednih i bogatih otkrića, koja su uslijedila nakon zemljotresa 1979, a koja broje više hiljada muzejskih predmeta iz budvanskih nekropola, stvorili su se uslovi za formiranje ozbiljne koncepcije muzejske djelatnosti sa odgovarajućim i specifičnim prostornim rješenjima.

Otvaranje prve adekvatne i savremene muzejske zgrade – Muzeja grada Budve 2003, u srcu starog gradskog jezgra od vanrednog je sveopšteg, kulturnog i naučnog interesa za Budvu, Crnu Goru i šire. Godine 2005. u Londonu Muzej grada Budve odlikovan je nagradom „Zelena jabuka“ za očuvanje i razvoj autentičnih arhitektonskih i drugih kulturno-istorijskih vrijednosti.

Izložbeni prostor Muzeja obuhvata preko 400 m², raspoređenih u četiri nivoa. Prva tri nivoa posvećena su arheologiji, dok je na četvrtom spratu prezentovana kulturna istorija novijeg perioda budvanskog područja. Svi izloženi predmeti posjetiocu mogu da dočaraju bogatu istoriju grada. Od prastanovnika Ilira, preko Grka, Rimljana, kulture slovenskih plemena do novije istorije, kada su u Budvi živjeli bogati trgovci, zanatlije, moreplovci, ribari – istorija duga preko 2500 godina.

Ostaci antičke ulice

U lapidarijumu Muzeja grada Budve nalaze se ostaci rimskog pločnika, tj. sačuvani djelovi rimske ulice. Monolitne kamene ploče crvenkaste boje povećih dimenzija, ređane su u pravilne redove.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedjeljak: zatvoreno

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Utorak–petak: od 8 do 21h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Subota i nedjelja: od 14 do 21h


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli – 3,00 €

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Grupe (pet i više posjetilaca) – 2.5 €

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca (12–18 godina) – 1.5 €

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca (ispod 12 godina) – Besplatno

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Učenici osnovnih škola (iz zemalja bivše Jugoslavije) – Besplatno


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Petra I Petrovića 11, Stari grad, Budva

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +382 33 453 308


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do Muzeja Grada Budve, pogledajte na MAPI

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.