office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Novalja

Smještena u sjeverozapadnom dijelu ostrva Paga, Novalja je glavna luka i turističko središte ostrva. S kopnom je povezana trajektom i Paškim mostom na jugu.

Iako se zbog lijepih plaža razvijala kao destinacija porodičnog turizma, danas je Novalja najpoznatija kao odredište mladih željnih razuzdane ljetne zabave. Plažu Zrće koja je epicentar tog novog trenda nazivaju i “hrvatskom Ibizom”, a zabava na njoj nikad ne prestaje.

Danas je Novalja uređeni turistički grad s razvijenom infrastrukturom koja uspješno podnosi veliki porast broja stanovnika u ljetnim mjesecima s 3500 na preko 40000. Dugačka riva koja se proteže cijelom dužinom Novalje tada je prepuna turista koji uživaju u šetnji, piću ili dobrom zalogaju.

O prošlosti i burnim vremenima kroz koje je prolazila Novalja, govore brojni arheološki nalazi i ostaci među kojima se svojom jedinstvenošću ističe antički rimski vodovod iz 1. vi., jedini objekt takve vrste na hrvatskoj obali Jadrana. Vodovod je u cijelosti isklesan ljudskom rukom u kamenu, u dužini od 1042 metra, a prosječna širina mu je oko 60 cm, gdje se temperatura i usred najveće ljetne žege zadržava na prohladnih petnaestak stupnjeva.

Svoj intenzivni razvoj Novalja doživljava posljednjih 50-ak godina zahvaljujući turizmu koji je u potpunosti izmijenio dotadašnji način života i otvorio joj široke razvojne mogućnosti.

U centru mjesta nalazi se mala crkva iz 17. vijeka sa sačuvanim podnim mozaikom iz 4. vijeka.

Noćni život Novalje nudi različite mogućnosti – od brojnih kafića, barova i restorana za svačiji ukus i džep. Ipak, glavna noćna zabava odvija se na obližnjem Zrću do kojeg možete stići automobilom, dobro organiziranim javnim prijevozom (autobus) ili pješice za 20-tak minuta.

U brojnim restoranima , konobama i bistroima gostima stoji na raspolaganju bogat izbor raznolikih, od jednostavnih do biranih jela. Terase raznovrsnih barova stvaraju poseban ljetni ugođaj, a na plažama možete koristiti bogat sadržaj rekreativnog i sportskog programa. Za mlađe posjetitelje tu su moderni disco-clubovi na otvorenom pored plaža.

Možete posjetiti Stomoricu – veliku zbirku starokršćanskih starina, te Basilicu urbanu sa vjerno sačuvanim mozaicima. Tu je i Cissa ( današnja Caska ), ostaci velikog vojnog logora kojeg je izgradila Rimska vojska.

Nedaleko od Novalje još je jedna atrakcija: paški trokut – trokutasti otisak u kamenu kojeg neki povezuju s pojavom NLO-a.

You must be logged in to post a comment.