office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Od otvorenja za molitvu Aju Sofiju posjetilo 3,5 miliona ljudi

Nakon što je 24. jula 2020. godine ponovo otvorena za molitvu nakon 86 godina, džamiju Aju Sofiju u Istanbulu je od tog dana posjetilo više od 3,5 miliona ljudi, javlja Anadolija.

Imam džamije Aja Sofija Ferruh Mustuer je kazao kako već godinu dana obnaša dužnost imama, zbog čega je veoma sretan i ponosan.

“Sretan sam što sam imam džamije Aja Sofija. Zahvalan sam Bogu što sam time počašćen”, kazao je Mustuer.

Imam je podijelio informacije o posjetama džamiji.

“Otkako je džamija Aja Sofija ponovo otvorena za molitvu, naši građani su pokazali veliki interes i džamiju je do sada posjetilo više od 3,5 miliona ljudi. Naročito je veliki broj posjetilaca petkom, subotom i nedjeljom, kada džamiju dnevno obiđe 30.000 ljudi”, otkriva je Mustuer.

Dodao je kako gosti dolaze iz svih dijelova svijeta.


Za sve turiste koji žele posjetiti Istanbul, na Kofer.info portalu mogu pronaći najbolje atrakcije, muzeje, vjerske objekte, šoping centre, parkove, upustva o gradskom prijevozu, aerodrome + cjenovnike za sve atrakcije i muzeje. Pogledajte OVDJE


Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina

“Svakog dana svjedočimo da dvije-tri osobe ovdje postaju muslimani. Naprimjer, došli su ljudi iz Kanade, očarani ljepotom Aje Sofije odlučili su istraživati o islamu. Potom su došli i kazali: ‘Želimo upravo ovdje prihvatiti islam’. Veliki je broj i parova iz svih dijelova Turske i Evrope koji žele da vjersko vjenčanje obave u Aji Sofiji”, ispričao je Mustuer.

Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za molitve otvorena džuma-namazom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula 2020. godine poništio odluku nekadašnje Vlade Turske kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.