office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Orebić

Orebić je najveće mjesto na polustrvu Pelješcu, smješteno ispod brda Sv. Ilija, na zapadnome dijelu poluostrva, preko puta grada Korčule (brodom 15 min ) i Lumbarde s kojima je odlično povezan redovnim trajektnim linijama. Odvažite se na dvosatno osvajanje istoimenog vrha a ono će vas nagraditi prekrasnim pogledom na Orebić, okolna obalna mjesta, susjedna mala ostrva i ostrva Korčulu i Lastovo te otvorenu pučinu.

Danas je Orebić omiljeno odredište Evropljana koji bježe od gužve velikih gradova.

Do Orebića se može doći morskim (trajektom iz grada Korčule) i kopnenim putem (cestom koja od Stona ide preko cijelog poluostrva Pelješca). Ime grada Orebića potiče od prezimena pomorske porodice Orebić, koja je krajem XV. vijeka u utvrđenoj jezgri naselja sagradila kaštel.

Današnji je Orebić mjesto bogate turističke ponude. Na raspolaganju vam je hotelski smještaj te smještaj u privatnim sobama i apartmanima, a mjesto je opremljeno sportsko rekreativnim terenima i igralištima za tenis i fudbal. Ovdje su vrlo polularni vodeni sportovi te se na plažama se nudi najam opreme i organiziraju se škole jedrenja i daskanja. Gastronomska ponuda mjesta oduševit će i najizbirljivije goste, sa čijeg menija morate probati kamenice i dagnje iz peljeških uzgajališta te čuvena vina dingač i postup.

Orebić je danas uglavnom turističko mjesto, a rijetki su stanovnici pomorci ili zemljoradnici. Mnoge od starih kapetanskih kuća su u zadnjim desetljećima preuređene za turističke svrhe i izgubile su svoj prvotni izgled.

Orebić i okolina broje oko 2.500 stalnih stanovnika, a broj višestruko naraste za vrijeme turističke sezone. Lokalno stanovništvo se pretežito bavi turizmom i poljoprivredom, a posebno valja naglasiti da se na području općine Orebić nalaze dva najpoznatija i najbolja lokaliteta za uzgoj najkvalitetnije hrvatske sorte grožđa Plavac Mali – Dingač i Postup. Također valja naglasiti, da je nedavno dokazano da je Plavac Mali jedan od roditelja popularne sorte kalifornijeske sorte Zinfandel.

Najveća atrakcija u Orebiću je renesansni franjevački samostan iz XV. st. u kojem se nalazi zbirka umjetnina.

U Orebiću je Pomorski muzej. Moreplovci ovoga mjesta činili su važan dio mornarice Dubrovačke Republike, a sačuvana poglavlja njegove prošlosti detaljnije će vam ispripovjediti slike peljeških jedrenjaka, brodski alat i nautičke knjige u Pomorskom muzeju.

Obala Orebića je puna malih pješčanih i šljunčanih plaža, među kojima je najveća plaža Trstenica, duga 1500 m. U blizini mjesta se nalaze i brojne stjenovite uvale sa malih izoliranim plažama odlične za one koji vole privatnost. Okolina Orebića je kao i cijeli Pelješac obrasla gustom zimzelenom vegetacijom i tipičnim mediteranskim biljem, a brojem sunčanih dana spada među najtoplija mjesta na Jadranu. Gospodarstvo se zasniva na poljodjelstvu, uzgoju, ribarstvu i turizmu. U mjestu se nalazi i trajektno pristanište za linije sa Korčulom, kojoj je Orebić najkraća veza sa kopnom.

Ova općina slovi za kolijevku pomoraca i kapetana, a njihove prekrasne kuće s velikim i uređenim okućnicama ostavljaju bez daha.

Bezbrižne trenutke odmora ovdje možete provesti na jednim od najljepših plaža južne Dalmacije u kupanju, ronjenju ili surfanju. A kad ogladnite, potražite konobe i rastopite se uz svježu ribu ili janjetinu te božanstvene kapljice lokalnog vina plavca malog.

Top 5 doživljaja Orebića

  • pješčana plaža Trstenica
  • planinarenje na brdo Sv. Ilija s franjevačkim samostanom na stijeni 152 m iznad mora
  • izleti brodom na Korčulu, jedan od najljepših hrvatskih otoka
  • Pomorski muzej s predmetima iz slavne pomorske prošlosti Orebića
  • ljetnikovac Mimbelli i kapetanske korte s egzotičnim biljkama, poput plodnih banana i avokada

Sigurno ste čuli da je Pelješac omiljeno hrvatsko odredište daskaša. Zahvaljujući maestralu, ovdje ćete beskrajno uživati u vjetrovitim sportovima.

Surfajte na valovima, jedrite u Pelješkom kanalu ili se zaljubite u paragliding. Uspnite se biciklom ili pješke do najvišeg vrha poluotoka Sv. Ilija ili se s porodicom opustite na pješčanoj plaži Trstenica uz najbistrije more. Kad se poželite izvornih ukusa, probajte autohtonu vinsku sortu plavac mali na cesti „Pelješac vinsko carstvo“, a kad vas zagolica okolica, otplovite brodom do Korčule ili Mljeta. Zašećerite na kraju s top destinacijom Dubrovnik.

Top 5 aktivnosti u Orebiću

  • surfing, kitesurfing, windsurfing i paragliding u Vignju
  • uspon do vrha Sv. Ilija
  • ronjenje do potopljenog čamca ili izlet u lov na veliku ribu
  • brdski biciklizam označenim putevima
  • posjet must see destinacijama – grad Dubrovnik te otoci Mljet, Hvar, Lastovo i Vis

You must be logged in to post a comment.