office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Osor

Osor, grad – spomenik, smješten na dva ostrva.

Gradić Osor sa produžetkom ceste koja vodi do Punte Križ, upućuje nas na južni kraj ostrva. Još od davnina, Osor je bio jedan od vodećih gradskih središta ostrva Cresa i Lošinja, ali i važna tranzitna luka strateškog položaja, smještana uz kanal kojim se znatno skraćivala plovidba od sjevernojadranskih luka prema Dalmaciji.

U historijskoj jezgri grada vidljivi su ostaci njegove slavne prošlosti: forum, gradska vijećnica, loža natkrivena polukružnim svodom (danas zgrada muzeja), biskupski dvor, katedrala sa zvonikom. Ove zgrade potječu iz XV i XVI vi., a bijahu izgrađene u vremenu u kojem se zbog haranja epidemija grad zatvorio unutar svojih zidina.

Izvan stare jezgre nalaze se ostaci mitskog Apsorosa: temelji ranokršćanske katedrale, zidovi, bedemi, vrtovi i cvijetnjaci koji prekrivaju tragove porušenih rimskih vila i samostana, skrivenih bisera koji bude sjećanja na prošla vremena.

Danas, ovaj grad ponovo oživljuje zahvaljujući kulturno-umjetničkim manifestacijama Osorskih muzičkih večeri koje se održavaju u katedrali.

Turistički djelatnici nude svojim gostima boravak u autokampu pokraj mora ili privatni smještaj u povijesnoj jezgri grada.

Produživši putem do Punte Križ koja se proteže između bujnih šuma i prostranih pineta, dolazi se do velikog i dobro opskrbljenog autokampa koji uz prostor za naturiste nudi i restorane, dućane, sportske objekte te mnoge plaže duž prekrasnih zaljeva.

Osorski tjesnac je širok 12 m, najmanje dubine 2,6 m. Premošten je pokretnim mostom, a plovan je samo za manja plovila.

Plaže

Veli Žal

Lokacija: cca 15 min od mjesta Ustrine

Plaža Veli žal zaista zaslužuje svoje ime – vrlo je velika, a žal je šljunčan. Zbog toga je idealna za obitelji s djecom koje će na njezinim oblucima provoditi čitave dane, a pomaže što je opremljena tušem.

Do Velog žala vodi asfaltirana cesta, no ona je ljeti zatvorena za automobile turista te ćete do plaže morati pješice. Bez brige, već ćete prvim kupanjem zaboraviti na pješačenje.

Plaža Meli, Ustrine

Ako se dobro raspitate, ili ste pomalo pustolovna duha i željni potrage za skrivenim plažama, svakako ćete pronaći plažu Meli na južnom dijelu ostrva Cresa u blizini mjesta Ustrine.

Dočekat će vas malo kupača, netaknuta priroda, tirkizno plavo more i duga pješčana plaža. Plaža je idealno mjesto za igru u plićaku koji je prekriven pijeskom jer do dubine potrebne da zaplivate trebat će vam nekoliko minuta hoda po vodi.

Plaža je skrivena, zato i manje poznata, pa je za dolazak do nje potrebna određena fizička kondicija ili posjedovanje barke.

You must be logged in to post a comment.