office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Palače

Zadar je grad palača. Prošlost grada utkana je u njegov mediteranski i evropski urbani identitet.

Lice mu čine maleni i veći trgovi, uske ulice, drevne crkvice i monumentalni spomeni iz prošlosti, kao i raskošne palače iz srednjovjekovlja i kasnijih vremena, nečujno naslonjene na ostatke rimskih ili kasnoantičkih zgrada. Zadar je grad neprekinutog kontinuiteta, o čemu svjedoče njegovi brojni i prpošni spomenici, poput gradskih palača.

Palača Grisogono Vovo

Palača Grisogono Vovo nalazi se uz crkvu svetoga Šime, a izvorno je bila sastavljena od dvaju romaničkih kuća spojenih jednokatnim krilom. U drugoj polovini 15. vijeka dograđen je drugi kat palače, dok je dvorište završeno u 16. vijeku.

Zadarska plemićka porodica Grisogono jedna je od najstarijih poznatih, a bila je podijeljena u nekoliko loza. Iz jedne od njih potječe Federico Grisogono, renesansni znanstvenik koji se bavio i studijima muzike. Njegova je palača posebno lijepa u unutarnjem dvorištu s cisternim i zdencem, trijemovima i galerijama, dok pročeljem dominiraju prozori i balkoni u dekorativnom stilu mletačke cvjetne gotike. Palača u cjelini odaje renesansu kulturu stanovanja u kojoj su ukućani posebno njegovali glazbenu kulturu.

Palače Nassis i Petrizio

Palače Nassis i Petrizio u Zadru primjeri su kasnosrednjovjekovnih reprezentativnih palača s dvorištem s lukovima te bunarskom krunom u sredini.

Palača Nassis nalazi se nasuprot crkve svetoga Dominika, dok je palača Petrizio smještena kod crkve svetoga Šime. Pročelja obje palače krase prozori u dekorativnom stilu mletačke cvjetne gotike. Pretpostavlja se kako je krajem 15. vijeka elemente Palače Nassis gradio Marko Andrijić, pripadnik glasovite graditeljske i klesarske porodice s otoka Korčule.

Palača Cedulin

Palača Cedulin iz 13. vijeka zaštićeno je nepokretno kulturno dobro, a nalazi se na ulazu u historijsku jezgru grada Zadra i pod UNESCO-vim Bedemima zadarskih pobuna. Na njezinom najljepšem i najreprezentativnijem dijelu, u sklopu obnove palače, smješten je Turističko informativni centar.   

Turističko informativni centar sadrži modernu multimedijalnu opremu i središnje je mjesto za upravljanje svim turističkim aktivnostima i doživljajima u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, čime je obnovljena Palača Cedulin s atrijem dobila novi život. U dvorištu Turističko informativnog centra održavaju se razne prezentacije, izložbe, koncerti, gastro manifestacije te drugi kulturni i muzički programi.

Kneževa palača

Kneževa palača u Zadru danas je multimedijski preuređeni i obnovljeni prostor namijenjen ekskluzivnim koncertima, izložbama, kazališnim predstavama ili predavanjima. Kao i nekad, i sada oplemenjuje život grada.  

Historijski izvori spominju Kneževu palaču u Zadru još u 13. vijeku, a arheološka istraživanja otkrila su dijelove zgrade iz rimskog i kasnoantičkog perioda.

Ova barokna palača služila je kao sjedište rektora Republike Ragusa. Danas drži zbirke četiri odjela Nacionalnog muzeja u Zadru.

Kneževa palača bila je tijekom dugog perioda gradska knjižnica, muzičko-baletna škola, koncertna dvorana ili sjedište dalmatinske vlade u sklopu austrijskog dijela dvojne monarhije Austro-Ugarske. U srednjovjekovlju je imala romaničke i gotička slojeve, a temeljno je bila preuređena u 16. i 19. vijeku.

Providurova palača

Monumentalna Providurova palača u Zadru dominira istočnim dijelom historijske gradske jezgre, u  kojoj su nekad bile smještene gradske institucije. Godine 1978. uvrštena je u Registar nepokretnih kulturnih spomenika Republike Hrvatske.   

Providurova palača svojim najstarijim dijelom potiče iz 1607. godine, a nadograđivana je od 17. do 20. vijeka čuvajući svoju društvenu, kulturnu, političku i arhitektonsku važnost.

Palača suda

Nova Palača suda u Zadru izgrađena je na samom početku 20. vijeka, kao posljedica pojačanih policijskih aktivnosti i birokratskog aparata carske dvojne monarhije Austro-Ugarske, u tadašnjem glavnom gradu Dalmacije.  

Palača suda bila je bogato dekorirana čime se isticala plastičnost prozora, balkona i vijenaca, a ujedno se smanjivao osjećaj glomaznosti. U njoj su se slobodno interpretirali elementi historicizma, pa ima odlike suvremene arhitekture s početka 20. vijeka te izrazitu funkcionalnost i primjenu tadašnjih najviših tehničkih dostignuća i graditeljskog umijeća.

You must be logged in to post a comment.