office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Park Guelj

Barselona će Vam se učiniti nestvarnom ako posjetite i čuveni Gaudijev park Guelj. Ovo je jedan od najimpresivnijih svjetskih vještačkih pejzaža i savršeno mjesto za vašu fotografiju.

Šaren, veseo i razigran ovaj prelijepi park će vam fiksirati osmjeh na licu dok se divite Gaudijevom umjeću da sve te oblike i boje sklopi u ovaj posve autentičan ambijent.

Nalazi se na brdu Carmel, u dijelu La Salut, u blizini Gracia distrikta u Barseloni.

Na brdu El Karmel, u dijelu La Salut, u blizini Gracia distrikta u Barseloni, nalazi se park Guelj arhitekte Antonija Gaudija koje je na ovom projektu bio angažovan od 1900. do 1914. godine. Grof Euzebio Guelj po kome park i nosi ime bio je oduševljen parkovima koje je posjećivao po svijetu i želio je da Barselona dobije nešto slično ali ipak jedinstveno.

Prostire se na nekoliko hektara zelene površine u sjeverozapadnom dijelu Barselone. U ovom parku je sve u obliku pečuraka, to je zaista jedno neobično mjesto pa biste pri ulasku mogli pomisliti da ste došli na snimanje jedne zanimljive bajke.

Park predstavlja spoj prirode i arhitektonskih elemenata u prepoznatljivom Gaudijevom stilu. Centralno mjesto parka je velika terasa sa koje se pruža jedinstven panoramski pogled na Barselonu i na dvije bajkovite kućice koje su dio parka.

Terasa je okružena klupom u obliku morske zmije i dekorisana mozaikom od polomljenih keramičkih pločica.

Prvobitna ideja je bila izgradnja 60 luksuznih kuća sa sjajnim pogledom na grad, ali je, ipak, nakon 1926. godine ideja promijenjena, pa je naselje postalo veliki park. U jednoj od izgrađenih kuća živeo je i sam Gaudi, inače danas muzeju.

U Gaudijevoj kući-muzeju možete vidjeti mnogo skica ovog izuzetnog umjetnika i skulptora. U muzeju se nalazi jako zanimljiv namještaj, koji je sam Gaudi dizajnirao.

Tako će vas već na ulazu dočekati dve kuće čiji oblik podsjeća na ilustracije iz popularnih slikovnica a pozdraviće vas i čuveni gušter, koji stoji duž stepenica.

One vode do dvorane sa stubovima na koje se naslanja terasa na čijoj je površini formiran dug, talasasti zid, koji zapravo predstavlja najdužu klupu na svijetu.

Sa terase imate predivan pogled na grad i more. Park Guelj je jedan od najzanimljivijih i najživopisnijih svjetskih parkova!

Dva su glavna dijela Guelj parka: Monumentalna zona i slobodna zona. Slobodna zona je veća, zapravo ogromna i ulaz u ovaj dio parka je besplatan, dok se za onaj glavni, za monumentalnu zonu ulaz plaća.

Iako mnogi kažu da je najbolji pogled na grad sa Montjuic tvrđave, djeluje da se mnogo ljepši pogled na Barselonu pruža upravo iz parka Guelj i to iz slobodne zone.

Do parka se stiže direktno autobusom iz centra ili metroom, ali se nakon metroa na brdo penje uz pomoć pokretnih stepenica.

Park Guelj nalazi se na Uneskovoj listi Svjetske baštine.


Ulaznice :

OpisCijena
Odrasli10,00 €
Djeca do 6 godinaBesplatno
Djeca od 7-12 godina7,00 €
Osobe preko 65 godina7,00 €
Radno vrijeme :09:30 - 17:30h

Ulaznicu možete kupiti preko zvaničnog sajta, ovdje


Kako doći :

– Metro, zelena linija (L3), stanice Lesseps ili Vallcarca

Preporučene pješačke rute:

Od stajališta Lesseps na liniji 3, potrebno je 20 minuta hoda, a onda koristiti pokretne stepenice.

Od stanice Vallcarca na liniji 3 potrebno je 20 minuta hoda. Morate koristiti pokretne stepenice, a zatim pristupiti parku uz Aveniju Svetišta Sant Josep de la Muntanya.

– Gradski autobus, linije H6, D40

Preporučene pješačke rute (linije H6 i D40):

Od stanice gradskog autobusa Travessera de Dalt (linije H6 i D40), potrebno je 10 minuta pješice i oba pristupa do Av. Svetišta Sant Josep de la Muntanya, koje ima pokretne stepenice, kao u Carrer Larrardu.

– Privatno vozilo

Nije preporučljivo doći do Parka Güell privatnim vozilom, većina parkinga oko parka je ekskluzivna zelena površina za stanovnike. Posjetiteljima koji dolaze privatnim vozilom na raspolaganju je parkiralište BSM Travessera de Dalt – Park Güell. Preporučuje se prethodna rezervacija.

– Turistički autobus u Barceloni i obilazak grada Barcelone

U slučaju Barcelona Bus Turístic, idite plavom rutom i siđite na stanici “Park Güell”.

U slučaju Barcelone City Tour, ruta se zove “Est” (zelena boja), a stanica je također “Park Güell”.

U oba slučaja, stajalište se nalazi na Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, potrebno je 10 minuta hoda i pristup Carretera del Carmel preko Av. Pompeu Fabra.

– Taksi

Park Güell ima dva parking mjesta za taksi vozila, koja se nalaze na Rambla de Mercedes i Carretera del Carmel.


Napomena :

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ako imate rezervaciju u 9:30 ujutro, možete pristupiti mjestu do 10:00 sati. Nakon ovih 30 minuta gubite pravo na ulazak.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Kada uđete u park moći ćete da ostanete onoliko koliko vam je potrebno da uživate u djelu velikog arhitekte, ali kada ga napustite nećete moći ponovo ući.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Na kontrolnu tačku pristupa morate doći u rezervisano vrijeme kako ne biste propustili vrijeme prijave. Pristup van radnog vremena određenog za ulaz neće biti dozvoljen .

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ulaznice NE uključuju ulaz u muzej.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  U slučaju kupovine ulaznice na blagajni, dostupnost ulaznica zavisiće od broja posjetilaca, do maksimalno 1400 osoba na sat. Zato se preporučuje kupovina ulaznica preko interneta.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ukoliko želite da kupite karte na blagajni ili na bankomatima u samom Parku, dostupnost ulaznica zavisiće od broja posjetilaca.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do ”Parka Guelj”, pogledajte na MAPI

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.