office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Park-šuma Sveti Petar

Sveti Petar je poluostrvo koji se nalazi u Makarskoj.

Malo je poluostrvo na ulazu u gradsku luku. Smjestio se na vanjskom jugozapadnom dijelu zemljopisnog i historijskog prostora današnje Makarske.

Na Sv. Petru je špilja otvorena za posjetioce, s otvorenom terasom s pogledom na cijelu Makarsku. Dio pećine je pod morem. Nastala je umjetno u drugome svjetskom ratu. Iskopana je za potrebe Kriegsmarine kao zaklon za podmornice.

Prema otvorenom moru su litice, omiljeno mjesto ljubitelja skakanja u more.

Na dijelu obale poluostrva, smještenom nasuprot gradu, nalaze se kuće građene u 19. i 20. vijeku.

Na vrhu poluostrva je zaravan sa crkvom Sv. Petra po kojoj je cijeli poluotok dobio ime.

Zapadni dio zaravni, uokolo crkve, ograđen je visokim kamenim zidom s puškarnicama pa se pretpostavlja da je ovaj prostor služio kao refugij u 16.-17. vijeku za vrijeme tursko-mletačkih razgraničenja makarskog teritorija. Na sjevernoj strani ograđene zaravni nalazi se groblje koje je bilo u funkciji do 19. vijeka, a neki od grobova s natpisima su sačuvani do danas.

Svjetionik

Na krajnjoj zapadnoj tački poluostrva sv. Petar u 20. vijeku sagrađen je svjetionik i „Vila Irena“ zaštićena kulturna dobra RH.

Svjetionik Sveti Petar sagrađen je 1884. godine na istoimenom poluostrvu koji se nalazi na ulazu u grad Makarska, u blizini jedne od najljepših plaža na Jadranu.

Svjetionik je od centra Makarske udaljen 20 minuta hoda, a od aerodroma Split 85 km. Do svjetionika vodi asfaltna cesta. Svjetionik je kamena prizemna zgrada okružena terasom.

Samo poluostrvo je park šuma. Udaljenost od svjetioničke terase do mora iznosi 10 metara. U blizini svjetionika nalazi se nekoliko plaža s ravnim stijenama pogodnim za sunčanje.

Kad idete od svjetionika do Makarske proći ćete jednom od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu za koje je nagrađena Plava zastava. Pogodan je za malu djecu i nudi brojne rekreacijske aktivnosti i restorane.

Kip sv.Petra i ljubavni katanci

Poluostrvo sveti Petar omiljeno je šetalište s kojeg se pruža panorama na grad gdje se turisti rado fotografišu.

Danas funkcioniše kao gradski park sa dugim šetalištem i plažama.

Na polutostrvu je kip sv. Petra, ispod kojeg je lančana ograda na kojoj zaljubljeni parovi ostavljaju svoje ljubavne katance, a ključ bacaju u more.

To je stari kineski običaj kojim se ljubav želi učiniti vječnom.


Adresa :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”] Šetalište svetog Petra, Makarska 21300

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Poluostrvo Sv.Petar nalazi se u Makarskoj, u ulici Šetalište svetog Petra (od spomenika turista Makarske rive udaljen je oko 500m).

You must be logged in to post a comment.