office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pet najlepših biciklističkih ruta u Turskoj

Poznata po svojoj blagoj klimi, veličanstvenoj prirodi i jedinstvenom kulturnom nasleđu, u Turskoj od sada postoje i rute za bicikliste. Ove rute – posebno dizajnirane za brdske, drumske i električne bicikle – obećavaju biciklistima i sportistima svih nivoa neverovatne avanture.

Ovih 5 najboljih ruta u Turskoj ističu se po svojim prekrasnim pejzažima i pogodnošću za bicikliste:

Ruta Dolina golubova (Guverčinlik) – Goreme muzej na otvorenom

Jedna od najizuzetnijih destinacija Turske je Kapadokija, a sasvim slučajno, region je takođe i odlična biciklistička destinacija, koja nudi sedam ruta posebno kreiranih za brdski biciklizam.

Ruta od doline Guverčinlik do Muzeja na otvorenom Goreme, počinje od zamka Učhisar, poznatog po neverovatnom panoramskom pogledu na Kapadokiju, i prati put doline Guverčinlik kroz Muzej na otvorenom Goreme, dolinu Meskendir i selo Čavušin. Čuvena po svojim pešačkim rutama okruženim bogatom vegetacijom, dolina Guverčinlik donosi nova iskustva u vožnji sa gugutanjem golubova i bajkovitim pejzažima.

Ruta Likijski put – plaža Maden

Likijski put sadrži više od dvadeset prirodnih čuda i drevnih gradova kao što su Fethije, Oludeniz, Dolina leptirova, zaliv Kabak, Kalkan, Kaš, Kekova, Demre, Patara, planina Olimpos, Čirali i kanjon Gojnuk, a pored pešačenja, Likijski put se može istražiti i na biciklu!

Napravljena specijalno za brdski biciklizam, ruta Likijski put – plaža Maden u okrugu Kemer u Antaliji je prelepa staza od 18 kilometara koja se uzdiže 1.115 metara iznad nivoa mora. Staza se završava u zalivu Maden, koji nudi niz aktivnosti, uključujući planinarenje, plivanje, ronjenje, fotografisanje i posete pećini.

Ruta Kuća Device Marije – Efes

Efes, koji datira iz 6000. godine pre nove ere, nalazi se na UNESCO listi svetske baštine i smatran je jednim od sedam svetskih čuda antičkog sveta, a poseta oblasti biciklom je zaista jedinstveno iskustvo.

Ovaj impresivni region, u kojem se nalazi i najveći hram posvećen Artemidi, ima kako rute za brdski bicikl, tako i za električni bicikl koje počinju od Kuće Device Marije, udaljeno devet kilometara od Selčuka, i završava se u drevnom gradu Efesu.

Počevši sa 414 metara nadmorske visine i spuštajući se do 350 metara u krugu od pet kilometara, ruta vodi bicikliste na nezaboravno putovanje kroz stranice istorije – od svetog centra hrišćanstva do jednog od najvažnijih gradova antike.

Rute Kojdžegiz – Ortadža – Dalaman

U Mugli, turističkom raju Turske, rute Kojdžegiz – Ortadža – Dalaman kreirane za električne i brdske bicikle pružaju opuštenu vožnju usred prelepe prirode. 2018. godine u okviru Eko staza planirane su 22 staze, od kojih je 15 namenjeno za brdske bicikle, dok je 7 za e-bicikle.

Klima ovog područja omogućava vožnju tokom cele godine, a znakovi su uređeni prema međunarodnim standardima. Ruta, koja počinje od centra okruga Ortadža, prolazi duž potoka Dalaman, plaže Iztuzu, i plaže Sarigerme, koju krasi plava zastava, važnih područja za mriješćenje kornjača Caretta Caretta.

Ruta Istanbul – šume evropske strane

Vekovima su posetioci bili očarani ovim uzbudljivim gradom na mestu spajanja Azije i Evrope, privučeni njegovom jedinstvenom lokacijom, prekrasnim pogledom na Bosfor i prostranstvu prirode. Današnji Istanbul se ističe svojom istorijom, kulturom, drevnom i modernom umetnošću.

A pored prvoklasne kupovine i gastronomije svetskog nivoa, metropola nudi i specijalno osmišljene rute za električne i drumske bicikle. Smeštene u šumama na evropskoj strani, staze takođe obuhvataju anadolsku i evropsku obalu uz svetlucave vode Bosfora.

Od evropskih obala Bosfora do Beogradske šume – koja se smatra „plućima grada“ – biciklisti mogu uživati u otkrivanju nove perspektive Istanbula.

Održivi turizam takođe podržavaju studije sertifikata o objektima pogodnim za bicikliste

Turističke biciklističke aktivnosti ne obuhvataju samo rute: Ubrzavajući svoje napore u pogledu održivog turizma, zemlja je prošle godine implementirala Sertifikat o objektima pogodnim za bicikliste (https://gocyclingturkiye.com/bicycle-friendly-accomodation-facilities) u okviru studija održivosti. Posetioci
koji voze širom zemlje, zahvaljujući ovom sertifikatu, mogu se informisati o objektima pogodnim za bicikle pre nego što dođu u Tursku.

Kontakt informacije za sve usluge koje pružaju ustanove, koje imaju pravo na dobijanje sertifikata, mogu se dobiti na GoTürkiye platformi (https://goturkiye.com/ ), digitalnom licu Turske, a u Turskoj trenutno postoji 17 objekata koji ispunjavaju kriterijume sertifikata o objektu pogodnom za bicikliste.

Turske biciklističke rute omogućavaju posetiocima da putuju kroz prošlost na ležerniji način, ostavljajući iza sebe stres urbanog života radi mirnog spokoja prirode. Bilo da posetite jednom ili više puta, vaša sećanja na ovu prelepu zemlju će trajati zauvek!

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.