office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Podvodni arheološki park

Ako želite doživjeti osjećaj ronjenja u uvjetima koji podsjećaju na rekonstrukciju stvarnog otkrića podvodnog „blaga“, te se istovremeno na posve nov i drugačiji način upoznati s podvodnim svijetom i kulturnim nasljeđem ostrva, onda ne smijete zaobići Podvodni arheološki park.

Podvodni historijski park u Malom Lošinju nalazi se u sklopu ronilačkog centra DIVE POINT ČIKAT smještenog u uvali Čikat , udaljenoj približno 1km od centra grada Malog Lošinja.

U parku ćete pronaći ukupno 11 različitih eksponata koji svjedoče o bogatoj istoriji ostrva i njegove regije, postavljenih na dubini od 5 do 15m.

Među izlošcima su replike topova iz XVI vi, replike antičkih amfora, sidra iz 4.ili 5. vijeka, mletački topovi, strojnice iz II. svjetskog rata, a najveća atrakcija podvodnog parka svakako je replika antičkog brončanog kipa atlete „Apoksiomena“ iz 2.-1.vi. prije Krista, svojevrsnog simbola Malog Lošinja. Replika Apoksiomena postavljena je u uspravnom položaju u prirodnoj veličini, a cijela staza za obilazak parka iznosi oko 300m.

Park mogu posjetiti svi licencirani ronioci, a zbog relativno male dubine na kojoj su postavljeni izlošci, u pratnji instruktora ronjenja ronilačkog centra, u park mogu zaroniti i osobe koje nemaju ronilačkog iskustva kroz tako zvani „Discovery dive“ program. Donja dobna granica za Discovery dive je 12 godina, dok gornje granice nema, uz uslov da osoba nema nikakvih većih zdravstvenih poteškoća.

Park je u periodu od 1. maja do 30. oktobra otvoren svaki dan od 8:00 do 20:00 h ili po dogovoru.


Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.