office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pogledajte fotografije spektakularne Pešterske visoravni – Jedna je od najvećih evropskih visoravni, a zovu je i ”balkanski sibir”

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini između 900 i 1.200 metara, Pešterska visoravan važi za jednu od najvećih evropskih visoravani, a svakako najveću balkansku

U davna vremena su, prema istraživanjima, na području današnje Pešterske visoravni i Pešterskog polja živjeli Dardanci. Kada se uzmu u obzir karakteristike terena, nije čudno što je u pitanju pleme koje se bavilo uglavnom stočarstvom.

Kasnije područje oko današnjih opština Tutin, Novi Pazar i Sjenica, u jugozapadnom dijelu Srbije, naseljavaju Rimljani, o čemu svjedoče i brojni materijalni ostaci. Stanovništvo se vremenom mijenjalo, ali je Pešter ostao netaknut, kao i danas. Tokom brojnih istraživanja na tom području, utvrđeno je da su još ljudi tokom prahistorije ovdje osnivali naselja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sjenica Turizam (@sjenica_tourism)

Sa razlogom se Pešterska visoravan smatra „balkanskim Sibirom“. Temperature se tokom zime ovdje mogu spustiti i do 40 stepeni ispod nule. Međutim, ovo područje Srbije prati i drugačiji naziv. Zbog brojnih historijskih, sakralnih i historijski značajnih spomenika u okolini Peštera, područje je zavredjelo krilaticu „balkanskog Tibeta“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sjenica Turizam (@sjenica_tourism)

Na području opštine Sjenica se nalazi najveći dio Peštera, dok je manji dio na području Tutina i Novog Pazara.

Najverovatnije prema slovenskom terminu za pećine, koji glasi peštere, ovo područje je nazvano Pešter. Postoji i mišnjenje da naziv Pešter vodi porijeklo od riječi „špeš-ter“ iz ilirskog jezika, u značenju „pretežno mračno“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sjenica Turizam (@sjenica_tourism)

Brojni pašnjaci i mjesta netaknute prirode, osnovne su karakteristike Pešterske visoravni. Stanovništvo se mahom, bavi poljoprivredom i to najprije uzgojem ovaca, ali i krava, te proizvodnjom čuvenog sira. Sjenički sir koji se ovdje proizvodi poznat je širom zemlje. Priprema se od sirovog ovčijeg mlijeka, dobijenog od ovaca koje su se napasale na čistim pašnjacima Peštera.

Mnogi specijaliteti pripremljeni od heljdinog brašna, kao i sjenički sudžuk i autohtoni specijalitet pripremljen od ovčijeg mlijeka, čuveni jardum, ne treba propustiti, ukoliko posjećujete ovu oazu netaknute prirode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sjenica Turizam (@sjenica_tourism)

Ljepote Peštera i okoline

A kada se siti nauživate u čistom vazduhu i šetnji po predjelima netaknute prirode, kojih na Pešterskoj visoravni ima i više nego dovoljno, te isprobate čuvene lokalne gastronomske specijalitete, možete bolje upoznati i okolinu.

Podsjećanja radi, područje Pešterske visoravni nalazi se na Ramsar listi vodom bogatih područja od međunarodnog značaja, budući da tu obitavaju brojne ugrožene i biljne i životinjske vrste. Dostupne su i brojne sportske aktivnosti, pa osim staze za skijaško trčanje na Babinjači, u okolini Sjenice, ovde se nalazi i Sjeničko jezero, na kome ljeti uživaju brojni ljubitelji prirode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sjenica Turizam (@sjenica_tourism)

Izvor:Kofer.info, Telegraf.rs

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.