office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Povljana

Povljana postaje sve jače turističko središte ostrva Paga.

Na jugu ostrva Paga, 15-tak minuta vožnje automobilom od Paškog mosta, u prekrasnoj prirodnoj uvali smjestila se Povljana.

Taj je kraj, u kojem su brojni izvori slatke vode omogućili intenzivnije bavljenje poljodjelstvom i vinogradarstvom stoljećima prehranjivao veći dio ostrva. Zbog toga taj predio između dviju uvala – Stare i Nove Povljane – izgleda kao zelena oaza usred izrazito krševitog ostrva Paga.

Na području Općine Povljana na ostrvu Pagu teče život iz prahistorijskih vremena. Zasad, najstariji pronađeni predmet jest dio kamene sjekire iz bakreno-kamenog doba (eneolitik).

Liburni i Rimljani ostavili su dubok trag u historiji ostrva. Hrvati veoma rano na području ostrva osnivaju svoja naselja. O njihovoj nazočnosti na području Povljane svjedoči i nekoliko srednjovjekovnih groblja (Stara Povljana, Grušna, Belotine ograde i Gomilica) i crkava.

Ime Povljana u historijskim se izvorima spominje prilikom gradnje crkve Sv. Martina 14. stoljeću, premda je naselje starije. U uvali Stara Povljana do 17. vi. nalazilo se je naselje s imenom Povljana. Od kada je naselje napušteno naziva se Stara Povljana. Njeno stanovništvo je preseljeno u suprotnu uvalu tj. današnju Povljanu.

Povljana se može pohvaliti kilometrima raznolikih plaža. Tako možete uživati na šljunčanim, kamenitim, ali i pješčanim plažama, posebno ako imate malu djecu. Najživlja je plaža Dubrovnik.

Prekrasna je to šljunčana plaža s puno hlada, kafića, restorana koji tijekom cijelog dana nude hranu, sladoled, hladne napitke…

Osim lijepih plaža i čistog mora uživat ćete i u bogatoj gastronomskoj ponudi. Na usluzi su vam restorani i konobe pristupačnih cijena smješteni tik uz more i ljubazni domaćini koji će se potruditi da vam Povljana ostane u lijepom sjećanju.

Ovdje možete uživati u dugim šetnjama uz more te u brojnim dječjim i sportskim sadržajima. Rekreiranje možete prakticirati na teniskim terenima, nogometnom igralištu, boćalištu te zaigrati odbojku na pijesku.

Ukoliko patite od reumatskih ili sličnih tegoba možete pokušati potražiti pomoć u obližnjem jezercu Segal i namazati se ljekovitim blatom.

A ako ste ljubitelj ptica (birdwatching-a) svakako posjetite obližnje ornitološke rezervate Veliko i Malo Blato.

You must be logged in to post a comment.