office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Prinčevska ostrva

Za sve one turiste koji žele da u ovom višemilionskom gradu pronađu mirne oaze u kojima će uživati, to može predstavljati pravi izazov, ali opustite se jer ipak nije nemoguće!

Turska ima oko 500 ostrva. U poređenju sa Grčkom (1400+) ili Hrvatskom (1300+) i nije puno, ali su površinski dosta mala. Najveći broj tih ostrva nije naseljen ili su većinom popularna samo među lokalnim Turcima. Za razliku od ostrva isprofilisanih kao ljetnje destinacije u ovom postu predstavićemo vam Prinčevska ostrva kao odličan dodatni izlet za sve koji borave u višednevnoj posjeti Istanbulu.

Ostrva su dobila ime „Prinčevska“ jer su još vizantijski carevi na njih u egzil slali neposlušne prinčeve, pretendente na presto, žene i princeze i ostale političke protivnike. Mjesto podseća na neka davna vremena, jer ono što je za ova ostrva specifično, jeste da su motorna vozila zabranjena, a mogu ih koristiti samo  policija, hitna pomoć i vatrogasci.

Ovde se svi kreću pješke ili na konjskim fijakerima, pa zvuke konjskih potkovica koji na ostrvu odzvanjaju zvucima prošlosti i egzotične ruralnosti, možete doživeti totalno identično onako kada se u onim vremenima jurilo i žurilo na ovim prostorima.

Sa ovim podatkom odmah se lako može zaključiti da su ova ostrva pravi raj netaknute prirode, pa s’ toga i ne čudi što su na njima nikle velelepne ljetnje vile istanbulske elite. Na ostrvima ima i dosta hotela i spa-centara, a ukoliko želite cijelo ostrvo možete obići konjskom zapregom ili iznajmiti bicikl, kako biste ga istražili na vama svojstven način.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Dolazak do ostrva

Prinčevska ostrva poznata su i kao Adalar (na turskom: arhipelag), a nalaze se na sjeveroistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. To je grupa od devet ostrva, od kojih su četiri ( BujukadaHejbelidaBurgazada i Kinaliada ) sa Istanbulom povezana brodskim linijama, koje su ujedno i dio istanbulskog gradskog saobraćaja.

Vožnja trajektom iz Istanbula do Prinčevskih ostrva traje 90 minuta vožnje ( do ostrva Kinaliada 55 minuta vožnje, zatim do Burgazada 70 minuta, do Hejbelida 85 minuta i na kraju do Bujukada 90 minuta). Brod kreće iz Sultanahmeta, iz luke Eminonu prema Bujukadi (posljednja stanica na posljednjem ostrvu), kroz Kadikoj (na azijskoj strani grada).

Cijena prijevoza do ostrva je 5,20 turskih lira, na linijama :

  • BOSTANCI – ADALAR
  • KABATAS- ADALAR
  • KADIKOY – ADALAR
  • BESIKTAS – ADALAR

Sama vožnja je veoma zanimljiva, a cijelim putem prate vas galebovi na nebu i meduze u moru. Trajekti voze na svaki sat, ali savjetujemo vam da po povratku ne čekate poslednji brod, već da idete barem na pretpodslednji jer se može desiti da svi putnici neće stati na brod, pa ćete morati da prenoćite na ostrvu.

Na Bujukadi, najvećem, od ukupno devet Prinčevskih ostrva, nalazi se jedinstvena turistička atrakcija – palata sa samostanom izgrađena za vrijeme cara Justina II.

Ako prođete biciklom po ostrvu, vrlo brzo ćete primetiti predivne kuće i vile. Većina kuća ovde je izgrađena u otomanskom stilu, a najpoznatije po svojoj ljepoti su vile Con Pasa, Yelkencizade, Fabiato i Mizzi Mansions.

Uz građansku arhitekturu ovdje ćete pronaći brojne crkve i dva samostana koji su otvoreni za posjetioce.

Po dolasku na ostrvo, savjetujemo vam da najpre pronađete kartu, sjednete na kafu u jedan od brojnih restorana ili kafića i napravite plan razgledanja. Bicikl možete iznajmiti na svakom ćošku.

Svakako vam savjetujemo cjelodnevni najam bicikla jer vrijeme ovde brzo prolazi, pogotovo ako zalutate na drugu stranu ostrva na kojoj se nalaze plaže. Nemojte se zabrinuti ako uz bicikl ne dobijete i katanac jer ovde vam zaključavanje neće biti potrebno.

Za posjetu i kraći odmor potreban je bar jedan dan, ali se ne preporučuju dani vikenda zbog velike gužve.

Na ostrvu Bujukadi nalaze se i najlepše plaže. Pristup kupalištima će vas koštati, a dobijate i ležaljku, tuš, kabinu i sef (obični ormarić) i pravo korišćenja 100 metara duge plaže.

Ako nakon vožnje bicikla i cjelodnevnog istraživanja ostrva ogladnite, nemojte se brinuti. Na svakom koraku ćete pronaći restoran, a u većini njih nude isključivo riblja jela. Siti i prepuni doživljaja, vratite se u luku i još malo uživajte u vožnji brodom do Istanbula. Vraćate li se u večernjim satima, priroda će vas nagraditi jednim od najlepših zalazaka sunca koji ste mogli poželjeti!

Ostrvo je često tokom ljetnjeg perioda prepuno posjetilaca, tako da ako Istanbul posjećujete tokom jula i avgusta preporučujemo vam da birate radni dan, jer su gužve dosta manje.

Posjeta ostrvu zaista se isplati i sasvim je sigurno da će obogatiti vaš boravak u Istanbulu, jer ono pruža jedinstven doživljaj koji je potpuno drugačiji od onoga što ćete pronaći u samom centru ovog prelijepog grada. Tišina i mir, svjež mediteranski vazduh i miris borove šume samo će još više upotpuniti vaš doživljaj.

Opis četiri ostrva :

Bujukada
1. Ostrvo Bujukada je najveće od 4 ostrva koja su otvorena za turiste. Površina ostrva je 5,4 km i boravak na njemu je izuzetno prijatan zbog obilja šumskog zelenila i odlične klime. Na ostrvu ima dosta manjih hotela i istorijskih građevina poput crkve Aja Jorgi (Sveti Đorđe) iz 6. vijeka i Hamidij džamije koju je izgradio sultan Abdulhamit II. Na ostrvu možete ići u duge šetnje, da se vozite kočijama, jedrite, plivate ili da jednostavno ležite i uživate na plaži.

Hejbeli
2. Ostrvo Hejbeli ada je nekada bilo poznato po rudnicima bakra kojih više nema. Na ostrvu je dosta hotela i istorijskih građevina poput crkve Device Marije, palate Halki i akademije turske ratne mornarice.

Oblast Degirmen je izuzetno lijepa i gleda na ostrvo Kasik koje je popularno među ljubetljima izleta i piknika. Na ostrvu Hejbeliada možete isprobati specijalitete od svježe ribe i specijalitete lokalne kuhinje mnogobrojnim restoranima, kefeima i barovima. Hejbeliada je popularna i zbog odličnih uslova za sportove na vodi, uređenih planinarskih staza i borovih šuma.

Kinaili
3. Ostrvo Kinaili ada je poznata po mnogobrojnim ekskluzivnim letnjikovcima bogatih i poznatih ljudi iz Istanbula, koji se van ljetnje sezone izdaju.

Ostrvo je poznato i po pjeskovitim plažama i sportovima na vodi, noćnim klubovima, barovima i kafeima, a na njemu se nalazi i manastir posvećen Hristu koji je za javnost otvoren samo petkom. Manastir je izgradio vizantijski car Romanus IV koji je bio proteran na ovo ostrvo na kome je i umro.

Burgaz
4. Ostrvo Burgaz ada je malo ostrvo koje je poznato po tome što se na njemu nalazi kuća slavnog turskog pisca 20. vijeka Saita Faika Abasiyanika koji je tu živeo.

Njegova kuća je danas muzej, a još jedno važno mjesto na ostrvu je Kaja Kalpazan koje je slavni pisac za života često posjećivao. Tu se danas nalazi kafe iz koga se pruža prelijepi pogled na obalu i iz koga se može uživati u prelijepom zalasku sunca.

Pogledajte video :


   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Prinčevska ostrva”