office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pustinja Blaca

Prekrasan samostan iz 16.vi. uklesan u hrid. Sagradili su ga glagoljaški svećenici bježeći pred Turcima.

Pustinja Blaca, nekada slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica, nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani ostrva Brača, između Bola i Milne.

Komotan pristup moguć je širokim putem iz Blatačke uvale ili pješačkom stazom iz unutrašnjosti ostrva, preko Nerežišća, lo-kve Žurmo (sljeme starokršćanskog sarkofaga kao pojilo konja i mazgi) i Dragovode (s kućama nekadašnjih braèkih pastira, podignutim kraj izvora žive vode).

U špilji zvanoj Ljubitovica na strmoj prodolini na južnoj strani ostrva godine 1551. dvojica popova glagoljaša iz Poljica našli su stan koji se ubrzo razvio u pustinjački samostan.

Od 11.000 knjiga u samostanskoj knjižnici značajan dio je iz vremena prije 1800., a arhiv pokazuje da su se generacijama pedantno bilježili svi ekonomski i svakodnevni poljoprivredni poslovi, počeci cvjetanja bilja, rasta i branja plodova na blatačkim poljima, i općeniti klimatski ritmovi.

Blaca su sačuvala svoj inventar, danas izložen u muzejskoj postavi. Posebno je vrijedna astronomska ostavština zadnjeg blačtackog pustinjaka don Nike Milićevića mlađeg.

Unutar samostana je crkva građena u renesansnom stilu, zvjezdarnica sa velikim teleskopom, bogata biblioteka, zbirka satova,arsenal oružja, mala tiskara, škola koja je sve do 1963.godine bila aktivna.

Da bi došli do samostana Blaca, automobilom možete doći dio puta (pratite putokaze za Vidovu goru). Na platou koji je namijenjen za parkiranje, ostavite vozilo i put nastavljate pješke vijugavom planinarskom stazom kroz netaknutu prirodu.

Blaca su zaista izniman spomenik ljudskoga rada i ljudske izdržljivosti, sa izuzetnim povijesnim, gospodarskim, umjetničkim i znanstvenim sadržajima. Pustinja Blaca je pravi prirodni i kulturološki fenomen, čudesna oaza mira i uspomena na davno prošla vremena.


Radno vrijeme:

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  16. 06 – 15. 09 / 9,00 – 17,00  h (svakog dana osim ponedjeljka) posljednji ulaz za posjetitelje u 16.30 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]   16.09 – 15.06 /  9,00 – 15,00 h  ( svakog dana osim ponedjeljka ) posljednji ulaz za posjetitelje u 14.30 h

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Za pješačenje do Pustinje Blaca preporučujemo nošenje sportske obuće. Zasad, u Pustinji Blaca nema ugostiteljske djelatnosti te preporučamo nošenje dovoljne količine vode/osvježavajućih napitaka te dovoljnu količinu vode za pranje ruku.


Cijena ulaznica:

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli – 40 kn

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca do 14 godina – 10 kn


Kontakt :

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  + 385(0)91 5164671

You must be logged in to post a comment.