office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sagrada Familia

Ono što će Vas ostaviti bez daha u bajkovitoj Barseloni je jedna od najinteresantnijih znamenitosti Katalonije – crkva Sagrada Familija (Sveta porodica).

Gradnja remek-djela velikog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija započeta je još 1882. godine. Inicijelno projekat je povjeren arhitekti Francisku de Pauli ali ga gotovo na samom početku preuzima Gaudi i potpuno mijenja planove za izgradnju.

Gaudi se potpuno posvijetio ovoj monumentalnoj bazilici na kojoj je radio 40 godina, sve do svoje smrti 1926. godine. Izgradnja je nastavljena po uzoru na Gaudijev rad iako je većina originalnih skica i projekata uništena u požaru za vrijeme Španskog građanskog rata.

Unutrašnjost je završena 2010. godine a sadašnji glavni arhitekta očekuje da će izgradnja Sagrada Familije biti završena između 2030. i 2032. godine.

Crkva će moći da primi 13.000 ljudi i kada bude završena. Sagrada Familija imaće ukupno 18 tornjeva. Četiri kule na svakoj od tri fasade, predstavljaju 12 apostola. Kule će dostići visinu od 90m do 120m. Još četiri kule predstavljaju 4 evangelista. Oni će okruživati najveći, 172.5m visok toranj posvijećen Isusu Hristu. Poslednji toranj je posvijećen Bogorodici.

Malo ko zna da se njena izgradnja finansira isključivo iz privatnih fondova i od prodaje ulaznica. To je jedan od razloga što i posle 100 godina gradnje Sagrada Familia nije završena.

Velelepna građevina predstavlja spoj različitih umjetničkih stilova i pravaca, tehnika gradnje i jedno od najvećih građevinskih dostignuća današnjice.

Svojom veličinom u fizičkom, turističkom, umetničkom, arhitektonskom, estetskom i svakom drugom smislu, Sagrada Familia se izdvaja od ostalih Gaudijevih djela. Ova katedrala je jedan od najreprezentativnijih dostignuća Antonia Guadia, a uz to je i jedan od najupečatljivijih simbola katalonske prijestonice.

Ovom arhitektonskom čudu dolaze da se dive i vjernici i nevjernici. Iako je puna religioznih simbola, gdje su predstavljeni rođenje, život i stradanje Isusovo, Sagrada Familia se doživljava više kao arhitektonsko a ne religiozno čudo.

Ova bazilika je najposećenija turistička atrakcija u Španiji ispred Muzeja Prado u Madridu i Alhambre u Granadi. Nalazi se na Uneskovoj listi Svjetske baštine.

Bazilika svake godine primi oko 4,5 miliona posjetitelja, a ulaznice imaju fiksno vrijeme ulaska, kupite ih putem interneta kako biste izbjegli duge redove. Besplatan ulazak u katedralu moguć je ako posjetite je tijekom mise, svake se nedjelje u 9 sati održava misa na nekoliko jezika. Također, prilikom posjeta katedrali poštujte pravila oblačenja.

Jedna od misterioznih stvari na objektu jeste i to što na njemu postoji kvadrat u kojem se nalaze brojevi koji u zbiru uvek daju broj 33 – broj godina koliko je imao Isus kada je stradao.

Iako je Sagrada Familija daleko od završene, ova izuzetna crkva je vrijedna vaše posjete. Možete posjetiti kriptu gde je Gaudi sahranjen. Muzej dočarava priču ovog velikog arhitekte i historiju crkve. Takođe možete posjetiti tornjeve. Lift i duga šetnja dovešće vas do vrha tornja, odakle imate predivan pogled na Barselonu.

Danas se prepoznaju stari i novi dijelovi katedrale, jer su stari sivi usled zuba vremena, dok su novi od blistavo bijelog kamena. Inače, cijela katedrala je napravljena od kamena.

Zbog svoje veličine Sagrada Familia se najbolje vidi iz obližnjeg parkića.

Koliko god da ste puta Sagradu Familiju videli na slikama, osjecaj kada je vidite uživo je neuporediv.

U svakom slučaju, uživaćete u ljepoti enterijera katedrale, koja ne zaostaje za njenim spoljnim izgledom, a uz to ćete steći pravo da kažete kako ste dali svoj doprinos u njenoj izgradnji.


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijenaTrajanje
Ulaznica + audio vodič na aplikaciji (Android ili App Store)26,00 €45 min.
Ulaznica + oblazak sa vodičem27,00 €50 min.
Djeca do 11 god.Besplatno
Studenti 2,00 € popusta
Mlađi od 30 god.2,00 € popusta
Radno vrijeme :
Ponedjeljak - nedjelja09:00 - 18:00 h

Kako doći :

[wp-svg-icons icon=”flip-2″ wrap=”i”]  Metro /  L2 i L5. 

[wp-svg-icons icon=”flip-2″ wrap=”i”]  Autobus / 19, 33, 34, D50, H10 i B24.


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]   (+34) 932 080 414

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Carrer Mallorca, 401 Barcelona 08013


Dodatne informacije :

  • Preuzmite aplikaciju Sagrada Familia Official , da bi koristili audio vodič (linkovi za aplikacije imate u našoj tabeli)
  • Karte se mogu kupiti samo putem interneta.
  • Ulaznica ne uključuje posjetu tornju
  • Posjetioci mlađi od 16 godina moraju biti u pratnji odrasle osobe.
  • Dostupno na 17 jezika: katalonski (CA), španski (ES), engleski (EN), francuski (FR), njemački (DE), talijanski (IT), kineski (ZH), japanski (JA), portugalski (PT), ruski (RU), mađarski (HU), korejski (KO), švedski (SV), finski (FI), poljski (PL), holandski (NL) i ukrajinski (UK)
  • Vodič dostupan na 4 jezika :: katalonski (CA), španski (ES), engleski (EN) i francuski (FR).
  • Radno vrijeme i dani mogu povremeno biti izmijenjeni od strane uprave zbog posebnih događaja koji se održavaju unutar Bazilike.

[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do ”Sagrada Familia” pogledajte na MAPI

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.