office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sali

Sali je općinsko i administrativno središte Dugog otoka i mjesto s najviše stanovnika, a ime je dobilo po proizvodnji soli. Smješteno je na sjeveroistočnoj obali otoka, a ima razvijen izletnički, nautički i sportski turizam.

Saljsku kulturnu baštinu zastupaju sakralni objekti kao što je to župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije sa raskošnim drvenim oltarom iz 17. vijeka i natpisima na glagoljici te crkvice sv. Roka i sv. Nikole, dok u saljskim poljima postoje ostaci tlocrta drugih kršćanskih crkava.

Jedan od najzanimljivijih saljskih manifestacija su Saljske užance, trodnevna saljska fešta, u sklopu koje nastupa i nadaleko poznata Tovareća mužika,a uključuje i trku magaraca.

Sali su vrata od Kornata! Svojim turističkim objektima, neposrednom blizinom Parka prirode Telašćica te Nacionalnog parka Kornati, Sali su mjesto idealno za opuštanje.

Svi koji ljubitelji aktivnijeg odmora mogu u Salima iznajmiti brodicu, bicikl ili skuter i na taj iskusiti ljepote samog mjesta i cijelog Dugog otoka, a postoji i taksi služba koja zaineresiranima nudi vožnje po cijelom otoku.

U Sali se lako dolazi autom koristeći trajektnu linijom Zadar-Brbinj pa (odličnom) otočnom cestom u dvadesetak minuta vožnje se stiže u Sale, a ako dolazite bez auta, možete doći brodom Zadar-Sali-Zaglav.

Plaža u mjestu Sali se nalazi u uvali Sašćica. Plaža je stjenovita sa betoniranim terasama. Nakon plaže u smjeru vrha poluotoka uz koji se nalazi mjesto, postoji i zona koju obično koriste nudisiti.. Na istočnom dijelu mjesta (nakon Lučke kapetanije) također postoji jedan stjenoviti dio obale koji koriste kupači.

Maslinik Saljsko polje

U masliniku Saljsko polje nalaze se masline stare do 700 godina, što uz veličinu stabala predstavlja jedinstveno ekološko područje na ovom prostoru. Zbog starosti i same veličine stabala ovaj maslinik predstavlja značajan hortikulturni objekt na našoj obali, koji je proglašen botaničkim rezervatom. Starost maslina vidljiva je ne samo u opsegu debla pojedinih maslina, nego i iz razine oblikovanosti maslinika u kojemu su vrlo često masline, tzv. ‘stupi’, izrasle uokolo starih, širokih panjeva (hripa).

Lokalno stanovništvo maslinik zove “maslinova šuma”, a pretpostavlja se da su ga počeli saditi stari Grci, koji su imali posjede na otoku. Po svojoj starosti, prostranosti i izgledu, maslinik Saljsko polje predstavlja jedinstvenu botaničku, estetsku i turističku vrijednost.

Da su Saljani još uvijek vrijedni maslinari pokazuju i ostali pomno obrađeni maslinici, omeđeni urednim suhozidima. Na širem području Sali označeni su maslinski putevi, koji vode kroz stoljetne, ali još uvijek plodne maslinike te pomno obrađene intrade.

You must be logged in to post a comment.