office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Šaško jezero

Šasko jezero se nalazi u Ulcinjskom polju, površine je 5.5 km2, i prosječne dubine 5 do 6 metara.

Ušuškano iza brda koje ga dijeli od solane prostire se Šasko jezero – skriveni dragulj Ulcinja. Ne brežuljku sjeverno od jezera nalaze se ostaci starog grada Svača.

Još uvijek nepoznanica za brojne tiruste, ovaj dragulj nalazi se na samo 20 kilometara od Ulcinja.

Druga je najveća kriptodepresija u Crnoj Gori poslije Skadarskog jezera. Ali, nisu samo veličina i geografski položaj ono što čini ovo mjesto tako posebnim.

Jezero se nalazi na obalama starog grada Šasa i istorija ovog mjesta priča priču o ljubavi Kosare, kćerke Bugarskog osvajača Simeuna, i crnogorskog kralja Vladimira, koja ga je spasila od očevog ropstva. Iz ljubavi prema njemu sagradila je 365 crkava u okolini jezera, za svaki dan u godini po jednu, pokušavajući da mu povrati vid koji je u ropstvu izgubio zbog mučenja.

Od svih tih crkvi, ostala je tek po neka ruševina, ali mjesto obiluje biljnim, životinjskim svijetom i prirodnom ljepotom kakva se rijetko može naći. Jezero je primamljivo pticama selicama koje ga posjećuju u velikom broju, a takođe je veoma bogato ribom i drugim atraktivnim vrstama.

Šasko jezero je okruženo visokom trskom i vegetacijom i ne može se vidjeti dok se ne dođe do same obale, ali ako sjednete u čamac ili čunj, i uskim kanalom okruženim žbunastim rastinjem se uputite prema jezeru, upustićete se u svojevrsnu avanturu koju možete vidjeti samo u filmovima ili emisijama gdje se džunglom kroz neke vrste tunele napravljenim od žbunova pokušavaju probiti do velikih rijeka.

Nakon ovoga, po izlasku na jezero možete konacno spustiti ruke i prestati da se branite od rastinja i ne plašeći se da će vas isto izgrebati širom otvoriti oči kada ćete ostati zapanjeni prizorom kristalno čiste i mirne vode. Ako imate sreće, vozeći se jezerom možete vidjeti i poneki skok skakavice, krapa koji pliva ispod vas, pa i neku divlju patku, čaplju, ili vidru sa svojim mladuncima.

Ovo je jezero nažalost poznato i po nekontrolisanom izlovu ribe, a koliko je bogato ribom, odnosno bilo bogato, pokazuje podatak da ribari iz susjednih država (Albanija, Italija) ovdje love od pamtivijeka i da su nekoliko decenija unazad odnijeli trofeje, danas nauci zlatna vrijedne.

Pretpostavlja se da je odavde u Italiju odnešena posljednja jadranska jesetra (Acipenser naccarii) sa ovih prostora. Riječ je o ugroženoj vrsti, jednoj od najstarijih vrsta na planeti (200 miliona godina). U posljednjih dvije decenije, nema je u Jadranu.

Još jedan problem predstavljaju zakrčeni kanali koji jezero spajaju sa morem što onemogućava migraciju i mrijest ribe u oba pravca.

Šasko jezero idealno je za odmor ukoliko volite prirodu.

Zaboravljamo da za odmor na takvim mjestima ne moramo ići predaleko i da uvijek postoji neki “biser“ u blizini koji samo moramo potražiti – naći i sačuvati.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Šaškog jezera”, pogledajte na mapi.

You must be logged in to post a comment.