office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sebilj

Baščaršijski Sebilj okružen golubovima jedinstvena je i nezaobilazna turistička destinacija u glavnom gradu BiH. Sigurno da svaki turista, koji se nađe na proputovanju kroz Sarajevo, posjeti Baščaršiju i napije se vode sa Sebilja. Može se reći da je to jedna od najfotografisanijih sarajevskih lokacija.

Sebilj ili sebil, riječ je arapskog porijekla i označava mjesto odmora i osvježavanja vodom za putnika namjernika.

Sarajevo je imalo više od 300 sebilja

Putopisac Evlija Čelebija sredinom 17. vijeka, po dolasku u Sarajevo, opisao da je tada grad imao više od 300 sebilja.

Međutim, po dolasku u Sarajevo austrijskog vojskovođe Eugena Savojskog i njegovih vojnika, popaljeni su i porušeni brojni objekti, među kojima i svi sebilji.

Sarajevo će bez sebilja ostati sve do 1753. godine, kada je bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica vlastitim novcem izgradio i uvakufio zatvoreni sebilj na Baščaršiji.

“Tada je bio jedini sebilj zatvorenog tipa, izgrađen je nekoliko metara iznad današnjeg, a naslanjao se na stari vodovod Gazi Husrev-bega. U njemu su radile sebiljdžije koje su kroz prozore posluživale vodom putnike namjernike. Oni su za taj posao bili plaćeni”.

Sarajevo je bez sebilja bilo od 1850. do 1891.

Godine 1850. došlo je do požara na Baščaršiji, u kojem je sebilj oskrnavljen.

Potom su ga osmanlijske vlasti uklonile, nakon čega je Sarajevo jedno vrijeme bilo bez sebilja.

“Austrougarske vlasti su po svom dolasku 1878. godine shvatile kako je Sarajevu zaista potreban sebilj. Zbog toga su angažovale jednog od svojih najboljih arhitekata Josipa Vancaša. On je 1891. godine izgradio sebilj u presudomaurskom stilu sa tri stepenice i dvije česme”.

Sebilj rekonstruisan pred Olimpijske igre ’84.

Današnji izgled Sebilj je dobio uoči održavanja Olimpijskih igara 1984. godine, kada su se gradske vlasti u Sarajevu i Zavod za kulturnu baštinu dogovorili da mu vrate autentičan izgled.

Sebilj je devastiran tokom ratnih razaranja od 1992-1995., da bi potom bio obnovljen 2006. godine.

Replike sarajevskog Sebilja moguće je pronaći i u Beogradu, turskom Rizeu, američkom St. Louisu, u Novom Pazaru, Sjenici, Rožajama…

“Čim se prave replike po cijelome svijetu, dovoljan je pokazatelj koliko Sebilj za Sarajevo zapravo znači”.

Golubovi su simbol Baščaršije

Ideja o uklanjanju golubova sa područja Baščaršije je katastrofalna.

“Ako golubovi mogu imati svoje mjesto u Dubrovniku i Parizu, onda mogu i na Baščaršiji. Sebilj bez golubova i Baščaršija bez Sebilja i golubova ne bi bila to što danas jeste”.


Adresa

Baščaršijski trg, 71000 Sarajevo


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''