office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Spomen dom „Reževićiˮ

Spomen dom ,,Reževićiˮ je u svom dosadašnjem radu organizovao izlaganje pokretnih dobara, književne večeri, pozorišne predstave i sarađivao sa drugim kulturnim, naučnim, društvenim i privrednim subjektima, bio izdavač naučnih i stručnih publikacija i zbornika radova, organizovao predavanja, promocije, umjetničke i poetsko-muzičke večeri, kao i prikupljanje, čuvanje i izlaganje etnografskog materijala.

Posebna pažnja posvećena je gastronomiji paštrovskog podneblja. U aprilu 2000. godine otvorena je izložba fotografija ,,Samoniklo jestivo biljeˮ, produkcija i projekcija dokumentarnog filma ,,Stara jela u Paštrovićimaˮ, i degustacija vegetarijanskih nacionalnih jela. U septembru 2008. godine prvi put je organizovana „Fešta od smokavaˮ, koja se održavala narednih 6 godina.

Etno soba

Etno soba u Spomen domu postavljena je 2003. godine. Osim muzejskih predmeta, koji su se nekada koristili za ličnu i širu upotrebu, glavni sadržaj ove sobe čine četiri kompleta rekonstruisane ženske paštrovske nošnje, koji prikazuje izgled nošnje u raznim periodima postojanja. U saradnji sa dizajnerkom tekstila mr Jelenom Đukanović, urađene su replike prvobitne nošnje koja je bila u upotrebi do XV vijeka, potom svečana, nevjestinjska i svakodnevna nošnja, u upotrebi do prve polovine XX vijeka. Od tada ženska paštrovska nošnja čini stalnu postavku Spomen doma ,,Reževićiˮ. Replika muške narodne nošnje naknadno je urađena.

Nakon izložbe ,,Tornaleta – bijelo na bijelomˮ koja je inspirisana legatom porodice Suđić iz Petrovca, koji čine replike rublja, spavaćica, podsuknji i košulja izrađene tradicionalnom tehnikom veza, čipkanja, šivenja i pletenja, zbirka etno sobe dodatno je obogaćena.

Izložbeni prostor

U Spomen domu organizovane su brojne samostalne i grupne izložbe. U septembru 1997. godine organizovana je prva likovna kolonija u kojoj je učestvovalo deset umjetnika. Narednih godina organizovane su još tri likovne kolonije, sa velikim brojem učesnika iz zemlje i regiona.

Danas se u izložbenom prostoru Spomen doma nalazi postavka umjetničke zbirke sakralnih predmeta pod nazivom ,,Zavjetni darovi Paštrovića – iz riznice manastira Reževićiˮ. Autori postavke su dr Aleksandar Čilikov i mr Lazar Pejović. Izložba se sastoji od bogoslužnih predmeta: ikona, kadionica, crkvenih knjiga, grafika, krstova i carskih dveri koji pripadaju postvizantijskom dobu, čiji su autori iz zemlje, Rusije i Grčke.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedjeljak – petak: od 08 do 14h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Subota: od 10 do 14h


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Besplatno


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Reževići b. b.

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +382 33 462 101


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Spomen doma Reževići”, pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.