office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Šta su 2G pravila u borbi protiv širenja infekcije u Njemačkoj?

Kako se četvrti talas pandemije sve jače osjeća u Njemačkoj, pokrajine uvode obavezna 2G pravila kojima se iz mnogih sfera javnog života isključuju oni koji odluče da se ne vakcinišu a zdravstveno stanje im to dozvoljava. Zašto?

Od ponedeljka 8. novembra, prema obaveznim 2G pravilima, samo potpuno vakcinisani i oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli COVID-19 imaju dozvolu da uđu u restorane, barove ili klubove u njemačkoj pokrajini Saksoniji. Više ne postoji mogućnost da nevakcinisani pokažu negativni test na COVID kako bi ušli u javne prostore na zatvorenom.

Kako je G3 postao G2?

Njemačka je od avgusta 2021. prvo uvela 3G pravila – geimpftgetestetgenesen, što znači, vakcinisani, testirani, oporavljeni.

Prema 3G pravilima svako ko nije potpuno vakcinisan ili nema potvrdu o preležanom COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, obavezan je da priloži negativan test ne stariji od 24 sata kako bi ušao u restorane, kina ili druge javne prostore. Oni koji su boravili u hotelu, a nisu vakcinisani ili preboljeli COVID, moraju da se testiraju svaka tri dana.

U novembru, kada je zabilježen nagli skok inficiranih u Njemačkoj – prvi put od početka pandemije, 11. novembra zabilježeno je više od 50.000 inficiranih slučajeva za 24 sata – G3 postaje G2 – geimpfitgenesen, što znači, vakcinisani i oporavljeni. Testovi više nisu dovoljni za ulazak u zatvorene javne prostore.

Pored Saksonije, koja je prva uvela obavezna 2G pravila i druge pokrajine – Berlin, Brandenburg, Baden-Vurtemberg i Bavarska – već su u nekim svojim, teže pogođenim, dijelovima uvele iste restriktivne mjere.

Još uvijek, u nekim njemačkim pokrajinama pojedinačni biznisi imaju mogućnost da izaberu da li žele da uvedu 2G pravila za svoje objekte.

Klaus Reinhardt, predsjednik Udruženja medicinara Njemačke rekao je za Passauer Neue Presse da su “potrebna jasna pravila kako bi se prekinuo lanac infekcija”.

“Posjete restoranima, događajima ili odlazak u bioskop, na primjer, trebali bi biti rezervisani samo za one koji su preležali COVID ili su vakcinisani”, dodao je.

Zaključavanje nevakcinisanih?

Reinhardt je takođe naglasio da nevakcinisani, ako to bude potrebno, treba da privremeno budu pod mjerom zaključavanja, jer se država suočava sa četvrtim talasom pandemije.

“Kada je u pitanju osiguravanje bolničke njege, mislim da su te mjere opravdane. Uostalom, uglavnom se radi o nevakcinisanim osobama koje se moraju liječiti od teških oblika infekcija COVID-a u bolnicama”, dodao je Reinhardt.

Pozivi na uvođenje obaveznih 2G pravila u Njemačkoj su se pojačali od kada je Austrija, 5. novembra najavila 2G pravila na nacionalnom nivou.

Austrijanci bez vakcinacije više neće moći da ulaze u barove ili frizerske salone ili da prisustvuju nekom javnim dešavanjima. Kretanje će za nevakcinisane biti ograničeno na izlazak po osnovne potrepštine i ograničenje šetnje kao i odlazak na posao gdje će biti obavezni da pokažu negativan test.

Premijer Saksonije Michael Kretschmer iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) pozvao je na hitne razgovore o COVID krizi braneći 2G pravila za nevakcinisane kao “kočnicu u nuždi” da bi se izbjegao najgori scenario – zatvaranje prodavnica i ugostiteljskih objekata.

Inače, prema navodima njemačkih medija, Saksonija ima najniži broj vakcinisanih u poređenju sa drugim njemačkim pokrajinama i najveći broj slučajeva COVID-19.

Infekcije i povećana smrtnost u Njemačkoj raste od sredine oktobra za šta se krivi relativno nizak stepen vakcinisanih – nešto preko 67 posto.

Njemačka sada bilježi gotovo 250 infekcija na 100.000 ljudi što je mnogo gore od onoga što pokazuju podaci agencije Statista za Francusku (94), Italiju (73) ili Španiju (41).

Prema podacima njemačkog Federalnog instituta za procjenu rizika (Bundesinstitute fur Risikobewertung, BfR) iz oktobra mjeseca 2G pravila je podržalo 56 posto ispitanika.

Ministar zdravstva, Jens Spahn rekao je da se zemlja suočava da “masovnom pandemijom među nevakcinisanim” i pozvao Nijemce da se vakcinišu i booster dozom vakcine.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.