office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Stara maslina u Baru

Stara maslina se nalazi na magistralnom putu Bar – Ulcinj.  Čim se izađe iz Bara stoji natpis „Stara maslina“.

Ova maslina je stara više od 2.000 godina. Ima procjena da je nikla čak i ranije, između 2.000 i 2.700 godine. U svakom slučaju to je drvo najstarije na tim prostorima. Jer, najstariji vjerski i građevinski objekti, za koje se sada zna, u Baru i barskoj opštini, potiču iz VI vijeka nove ere. Mještani Bara, sve tri vjere, izuzetno su ponosni i vezani za ovo sveto drvo. Toplo preporuče i svojim gostima i turistima, da vide to drvo čiji je obim stabla već blizu 11 metara.

Maslina je oduvijek bila simbol za mir, ljubav i prijateljstvo. Ova u Baru se i zove maslina na Mirovici. Predanja kažu da su se oko nje okupljale zavađene porodice i tu su se uvek mirile.

Stara maslina u Baru je zakonom zaštićena. Pre toga postojao je zavjet čuvanja Stare masline koji je prenošen s koljena na koljeno. Postojala je i najstroža zabrana kidanja grana ili listova sa nje. Narodna predanja govore i o prokletstvu koje bi zadesilo svakog ko je pokušao da uništi ili posiječe Staru maslinu. Tu su, prema legendama, bolesni nalazili lijeka, a siroti utjehu. Mladi su se vjenčavali, a svatovi kolo igrali oko Stare masline radi zdravog poroda

U srednjem vijeku zakon je obavezivao mladiće da prije ženidbe zasade najmanje deset maslina.

Nekoliko stabala masline davalo je sigurnost da će mladoženja biti u stanju da hrani porodicu. Rodiće masline, praviće maslinovo ulje, a onda će, možda, tu robu trampiti za neku drugu.

Zvanični vlasnik Stare masline je Kompanija za preradu maslina „Primorka“.

Stara maslina je neiscrpna i vječna inspiracija zavičajnih umjetnika. Ispod krošnji Stare masline snimljeni su mnogobrojni TV spotovi. Po njoj je nazvana glavna nagrada “Internacionalnog TV festivala”, košarkaši ekipe “Primorka” ponosno su je nosili na dresevima, pod njom se godinama održava Festival dječjeg i stvaralaštva za djecu, a svake godine organizuje se i „Hodočašće do Stare masline“.

You must be logged in to post a comment.