office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Stari dvor

Stari dvor, palata srpske dinastije Obrenović, u kojoj je danas Skupština grada Beograda, nalazi se na uglu ulica Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića.

Sagrađen je između 1882. i 1884. po projektu Aleksandra Bugarskog u maniru arhitekture akademizma XIX vijeka, s namerom da prevaziđe sve dotadašnje rezidencije srpskih vladara.

Za Stari dvor vezani su važni događaji iz vremena političke moći dinastije Obrenović: zgrada je podignuta kada je Srbija proglašena za kraljevinu, a u njoj je kralj Milan 1889. abdicirao u korist sina Aleksandra. Od 1903. do 1914. Stari dvor je rezidencija dinastije Karađorđević. Od 1919. do 1920. u njemu su se održavale sjednice privremene Narodne skupštine, a sve vrijeme do 1941. dvorske zabave i prijemi visokih stranih gostiju.

Dvor je dva puta oštećen: u Prvom svjetskom ratu i u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine.

Danas posetioce očekuje Stari dvor koji je vremenom izmijenio svoj prvobitni unutrašnji i spoljašni izgled. Iz Centralnog hola (površine 130 m2) najpre se ulazi u Crveni salon u kome će vjerovatno najviše pažnje privući “Portret devojke” koji je 1862. naslikao Đura Jakšić. Tu je i slika Ismeta Mujezinovića “Prelaz peko Neretve”.

U ovom salonu su i pokloni delegacija: dvije porculanske vaze sa motivima iz Sankt Petersburga (poklon ruske delegacije) i činija (poklon danske delegacije). Sa lijeve strane kod ulaza u Žuti salon izložen je faksimil pisma pape Jovana VIII od 878. godine – najstarijeg pisanog dokumenta u kome se pominje slovensko ime Beograd.

U sledećem Žutom salonu nekoliko je izuzetnih slika. U ovom salonu izloženi su i pokloni stranih državnika, delegacija, udruženja i saveza: veći broj ukrasnih tanjira, vaza i skulptura.

Iz Žutog salona ulazi se u Svečanu salu čija je površina 260 m2. Gornji dijelovi zidova ukrašeni su vitražima koji ilustruju narodnooslobodilačku borbu i radno pregalaštvo. Na konzolama ispred ogledala, odmah kod ulaza sa lijeve i desne strane, nalaze se mesingani čiraci visoki 65 cm francuske izrade, dvije stojeće pepeljare sa ukrasnim figurama tri zmije (na desnoj strani), kao i dvije vaze i porculanski svećnjak (na lijevoj strani). Na drugom dijelu sale je bombonjera sa dva anđela, rađena u istoj tehnici kao i čiraci i porculanske vaze. Iz ove sale se može izaći na terasu.

Enterijer Salona XIX veka uredio je Muzej grada Beograda u duhu vremena kada je Stari dvor nastao. Komodica, sekretar, vitrina, dvije konzole sa ogledalima, kao i sto i dvije stolice u stilu Luj XV predstavljaju originalni namještaj koji je koristila kraljica Natalija Obrenović, supruga kralja Milana. U vitrini su delovi porculanskih servisa, takođe iz kraljičinog salona, uvezeni sa Zapada.

Tu je i porculanski tanjir sa krunom i kraljevskim inicijalima. Izložena crna garnitura u stilu Napoleon III takođe pripada tom vremenu, a u udubljenom dijelu nalazi se bidermajer salon iz prve polovine XIX vijeka. Građanska nošnja ilustruje kako su se Beograđani oblačili u prvoj polovini XIX vijeka. Na centralnom zidu je velika slika “Veselje pred krčmom”, nepoznatog autora.

Ovi reprezentativni prostori u Starom dvoru koriste se za prijeme domaćih i stranih delegacija i uglednih gostiju iz zemlje i svijeta, svečanu dodelu priznanja Skupštine grada, prijeme, bankete, balove, koncerte, promocije knjiga i druge kulturne manifestacije. Ostale prostorije su kabineti predsjednika, potpredsjednika i sekretara Skupštine grada Beograda; predsednika, potpredsednika i članova gradske vlade.


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Dragoslava Jovanovica 2

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +381113229678


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

One Reply to “Stari dvor”

You must be logged in to post a comment.