office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Stari Most

Stari Most simbol Mostara, ponos Mostaraca I most mira kako mnogi kažu sagrađen je 1566. godine, a dao ga je sagraditi Sulejman Veličanstveni, graditelj je bio Mimar Hajrudin. Čvrsto je stajao 427 godina, dok nije srušen u ratu od strane HVO-a. Dugo godina je bio srušen dok nije obnovljen i otvoren za javnost od 2004. Godine.

Most je bio izgrađen jednostavno da se spoje dvije obale Neretve, bez ikakve ukrasne namjere ili posebnog značaja. Glavni uticaj na dizajn mosta imala je morfologija mjesta i okoline.

Most ima izražen luk širok 4 metra i 30 metara dug koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom.

Luk je napravljen od lokalnog kamena “tenelija”.

S obzirom da su mnogi podaci o njegovoj izgradnji misterij, poput pitanja kako je bila podignuta njegova drvena konstrukcija, kako je kamen transportovan na lokaciju, te kako su drveni potpornji izdržali devetogodišnju izgradnju, on se može smatrati jednim od najvećih arhitektonskih dostignuća svog vremena.

Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim. Izgradnja je započela iste godine i trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567.).

Malo je zvaničnih podataka o njegovoj gradnji i sačuvane su samo legende o graditelju Hajrudinu, učeniku velikog turskog arhitekta Sinana. On je navodno pod prijetnjom smrću, u slučaju neuspjeha, morao izgraditi ovaj most. Prema legendi, arhitekt se spremao za svoj pogreb na dan skidanja drvene konstrukcije. Nakon obnove 2004. most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svake godine u julu mjesecu održavaju se visinski skokovi sa Starog mosta koji privlače veliki broj posjetitelja.

Dolaskom na Stari most uživati ćete u prelijepom pogledu na Neretvu I starine koje vas okružuju. U mnogobrojnim kafićima I restoranima možete uživati u domaćoj kafi, pojesti dobar ručak specifičan za ovo podnevlje, a sve to začiniti sa pogledom na Stari most.

Natjecanje u skokovima

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru tradicionalno su takmičenje u skokovima u vodu koje se organizuje svake godine krajem jula.

Skokovi datiraju iz vremena gradnje samog mosta, ali prvi skok zabilježen je 1664. Formalno takmičenje ustanovljeno je 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Takmičenje se tradicionalno održava u dvije kategorije, skokovi na noge koji su među Mostarcima poznati kao “štanga“ i u kategoriji na glavu, koji su poznatim kao “Mostarska lasta“.

Skokovi sa Starog mosta najstarije su takmičenje u Bosni i Hercegovini i jedan od najznačajnijih događaja u Gradu Mostaru.

Manifestacija nije prekinuta čak ni tokom rata kada se skakalo pod granatama, i to bez prisustva publike.

Veliki broj posjetitelja uživa u ovom spektaklu.

Važna napomena: Ne pokušavajte skočiti s mosta bez nadzora profesionalaca.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.