office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ston

Po svom privrednom i strategijskom značenju Ston je bio nakon Dubrovnika najvažnije mjesto Dubrovačke Republike.

Ston, iako nema najveću populaciju, najpopularnije je mjesto na ovom predivnom poluostrvu. Kroz historiju je bio jedan od važnijih gradova u Dubrovačkoj Republici, a okružen je kamenim zidom. U tom vremenu, zidine su bile jedne od najdužih na svijetu. Poznat je i prema najstarijoj solani u Europi, a ima i niz tvrđava. Najznačajnije za turiste su Podzvizd i Veliki Kaštio.

Na samom početku poluostrva smješteno je malo bajkovito mjesto, Mali Ston koji je zajedno sa Stonom povezan najdužim očuvanim kamenim zidom (5.5km) u Europi. ( Stonske zidine su u doba Dubrovačke Republike bile duge 7 km)

To potvrduju i monumentalne zidine, izgradene u 14- i 15.vi. visoke 5-10 m, utvrđene sa četrdesetak kula i bastiona.
Kad je Republika u 14. vi. kupila poluostrvo Pelješac i područje Dubrovačkog primorja od Stona do Orašca, počela je odmah s izgradnjom Malog i Velikog Stona, jednoga na jednom, a drugoga na drugom dijelu obale Stonske prevlake, (širina vazdušne linije 1 km).
Oba gradića građena su prema regulacijskom planu Republike i utvrđena zajedničkim zidinama, koje idu od jednog do drugoga kanala, što je bilo od izvanredne strateške važnosti za obranu Pelješca i čitavog zapadnog dijela Republike. Stonske zidine su rijetkost arhitekture u Europi.
Gradili su ih poznati strani i domaći graditelji: Michelozzi, Bernardin iz Parme, Marchiani, te domaći: Bunić, Juraj Dalmatinac, Paškoje Miličević Dubrovčanin.
I Mali i Veliki Ston puni su gotičko-renesansnih građevina iz vremena Republike i izvanredno zanimljivi za posjetitelje. Ljepotom se ističu palače Sorkočević, te palača Bordić (16. vi.), u kojoj je muzej s lapidarijem s fragmentima srednjovjekovne plastike s područja Stona i Pelješca. Knežev dvor u renesansnom stilu, gotička palaca uredskih prostorija Republike, gotičko-renesansna palača stonskih biskupa, katedrala sv. Vlaha, patrona Republike i dr.
Tu su i mnogi spomenici crkvene umjetnosti: Franjevački samostan s gotičkim klaustrom, kasnoromanička crkva sv. Nikole (14. vi.) ima mnogo zavjetnih darova, najviše iz zlatarskih radionica Dubrovnika, lijepa crkva Navještenja (15. vi.), crkvica sv. Mihajla iz 12. stoljeća s freskama. U dnu Stonskog kanala nalaze se velika prirodna solila, u kojima se stoljećima proizvodila morska sol – toliko dragocjen monopolni proizvod Dubrovačke Republike, s kojim je trgovala po čitavom Balkanu, punila svoje kase, a u pojedinim povi-jesnim trenucima povoljnim za Republiku i iznuđivala određene povlaštene političke i trgovačke koncesije povezane s prodajom soli.
U kanalu Malog Stona, u Bistrini, poznata su uzgajališta kamenica. Tu je i lijepo ostrvo nazvan “Ostrvo života“. Nedaleko od Stona je prekrasna uvala Prapratno sa stoljetnim maslinicima, mediteranskom makijom i čistom pješčanom plažom, pokraj koje je jedan od najljepših autokampova na ovom području.
Malostonski zaljev poznat po uzgoju školjaka, posebno kamenica i mušula nezaobilazno je odredište za prave ljubitelje morskih delicija,a vožnja brodom do uzgajališta kamenica  i degustacija tog prirodnog afrodizijaka ravno iz mora, uz čašu vrhunskog pelješkog vina,  čine ovo mjesto pravim gurmanskim biserom. Za ljubitelje kvalitetnih i svježih ribljih specijaliteta, tu su uvijek otvorena vrata nadaleko poznatih restorana.

Bilo da se radi o prirodnim ljepotama, kulturnom nasljeđu, kristalno čistom moru, vrhunskom vinu i gastronomiji, općina Ston pruža raznoliku ponudu koja može udovoljiti i onima najzahtjevnijima. Sva ova mjesta pružaju nezaboravan doživljaj bogate povijesno-kulturne tradicije i gostoljubljivog lokalnog stanovništva čije priče pune ponosa i ljubavi prema svome kraju samo treba otkriti, ali kada ga jednom  posjetite zasigurno ćete se ponovno vratiti!

You must be logged in to post a comment.