office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tašmajdan

Jedan od najvećih parkova u Beogradu je Tašmajdan, na čijem mjestu je vijekovima unazad kamenolom (taš na turskom jeziku znači kamen, a majdan kop). U njemu, na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice, takođe u centru, nalaze se tri velika igrališta, staze za trčanje, prostor za fitnes na otvorenom, table za šah.

Tašmajdan je srce grada i jedan od omiljenih parkova Beograđana. Popularni Tašmajdanski park je jedan od rijetkih u kome su najmlađi najbrojniji. Najveći dio površine je namenjen dječjim čarolijama.

Tašmajdanski park nalazi se između opština Palilula i Vračar, omeđen Takovskom, Ilije Garašanina, Beogradskom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra.

Odavde se kamen vadio još u vrijeme starih Rimljana: postoje sačuvani sarkofazi i nadgrobni spomenici iz rimskih vremena napravljeni od kamena koji potiče odavde.

Ispod nivoa parka nalaze se pećine i tuneli stari čak 6 do 8 miliona godina,ali još uvek su nedostupni javnosti i nedovoljno istraženi.

Tašmajdanski park je veoma važan za srpsku istoriju: ovde je 1830. godine čitanjem sultanovog hatišerifa proglašena unutrašnja nezavisnost Srbije.

Danas je to drugi najveći park u Beogradu, posle Kalemegdana, i u njemu se nalaze:

  • dvije crkve – Ruska i Crkva Svetog Marka;
  • prirodni spomenik Miocenski sprud Tašmajdan;
  • seizmološka stanica izgrađena još 1909. godine (prva u zemlji);
  • spomenici pesnikinji Desanki Maksimović i piscu Miloradu Paviću;
  • sportsko – rekreativni centar ,,Tašmajdan” (sa bazenima);
  • velika fontana, zabavni park za djecu, park za pse…

Moderno uređen park pruža različite sadržaje: brojne staze za šetnju, trim stazu, dečije igralište, kutak za šah, fontane i skulpture, kafiće i restorane.

Park Tašmajdan ima i svoj „dodatak“ – Mali Tašmajdan, manju parkovsku površinu sa druge strane Beogradske ulice.

Sve u svemu, Tašmajdan sadrži sve za duh i telo, zato je veoma korisno prošetati ovim parkom.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Bulevar kralja Aleksandra 43, Beograd


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.