office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Topčider

Ova oaza prirode udaljena je nekoliko kilometara od centra Beograda, tik uz Topčidersku rijeku. Oduvijek je privlačio veliku pažnju. Poznat po kvalitetnoj hladovini i čistom vaduhu, a platan star pun vijek je simbol parka.

Topčider je šumoviti park u Beogradu koji se prostire se 111.336 m2, u dolini Topčiderske rijeke, i već 150 godina je jedno od najomiljenijih izletišta Beograđana.

Topčider je turska riječ, preuzeta iz perzijskog jezika, i znači tobdžijska dolina. To je bilo mjesto gdje su Turci lili topove za napad na Beograd 1521. Uređenje Topčidera otpočeo je 1831. knez Miloš Obrenović gradnjom konaka, crkve, zatim kavane, vojarne i parka.

U prvim desetljećima 19. stoljeća, ovaj je predjel bio pun vinograda i ljetnikovaca imućnih ljudi. Na barovitom prostoru, u trski i rogozu, nikao je prvi park u Beogradu. Topčider su znalački zasadili češki vrtlari. Središnji dio, cvjetni parter, kao simetrična kompozicija prema Miloševom konaku, završava se ispred kamenog obeliska (podignutog 1859.) i tako je naglašen paradni karakter ovog dijela.

Poslije Drugog svetskog rata pristupilo se regulaciji Topčiderske reke, pa je i na taj način ovaj prirodni kompleks postao najposjećenije izletište Beograđana. U ovom šumskom ambijentu, nalaze se i Topčiderska crkva, Dom garde, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata.

Topčiderski park je uređen u tradicionalnom engleskom stilu koji podrazumeva potoke, vijugave stazice i raskošno rastinje.

Posebno su lijepa tri jezerceta koja se nalaze u njemu, a preko najvećeg podignut je i mali kameni most.

Nekadašnji kraljevski park zbog svog romantičnog duha posebno je popularan za mladence ali i kao mjesto na kojem možete potpuno da se opustite i uživate u prirodi.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Bulevar vojvode Mišića, Beograd


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.