office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trebević

Trebević, oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini Sarajeva, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu.

O važnosti Trebevićke žičare za građane Sarajeva ne treba ni govoriti.

Nalazi se јugoistočno od Sarajeva, visok јe 1627 metara i nadovezuјe se na planinu Jahorinu.

Trebević predstavlja značaјan turistički i rekreativni centar, koјi јe u proteklom ratu dosta uništen. Sa ovim izletištem grad јe povezan asfaltnim putem i žičarom.

Zbog idealne konfiguraciјe terena ovdje јe izgrađena kombinovana staza za bob i sankanje, i tu su održana takmičenja u ovim disciplinama za vrijeme 14. Zimskih olimpiјskih igara 1984.

Na 1566 m, blizu vrha, 1975. izgrađen јe telekomunikacioni toranj visine 60m.

Nakon finalnog zatvaranja 1989. godine, Sarajevska žičara je nastavila funkcionisati tek 2018.

Sarajevska žičara rekonstruisana je tokom 2017. i 2018. te službeno otvorena 6. aprila 2018.

Ukupno 33 moderne korpe čine novi sistem, koje mogu prevesti do 1.200 putnika iz grada na Trebević po satu, s trajanjem vožnje koja u jednom smjeru iznosi oko 9 minuta.  Žičara ima 33 gondole, od kojih je pet u bojama olimpijskih krugova – plavoj, crvenoj, žutoj, zelenoj i crnoj, jedna je u boji zastave BiH, dok su ostale crne.

Cijela žičara je panoramska, stanicama i gondolama dominira staklo, što doprinosi užitku posjetilaca u pogledu na Sarajevo. „Gondole je u bojama olimpijskih krugova i oslika jedinstvo i multietničnost Sarajeva“.

Do Trebevica možete i svojim automobilom, preko naselja Vrace.

Na planini Trebević, koja je oduvijek bila omiljeno izletište Sarajlija – zaljubljenika u prirodu, preporučujemo posjetu platou Brus, koji se nalazi na 1129 metara visine i samo je petnaestak minuta vožnje udaljen od centra Sarajeva. Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora u prirodi, ili se više volite opustiti uz pucketanje vatre u kaminu, ovo će vam mjesto svojim saržajima pružiti nezaboravan ugođaj.Svoj ugođaj upotpunite šetnjom niz olimpijsku bob stazu.


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''