office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trg pet bunara

Nakon prolaska kroz Kopnena vrata nikako ne smijete propustiti Trg pet bunara koji je izravno povezan s Perivojem kraljice Jelene.

Sa zapadnim srednjovjekovnim zidom i Kapetanovom kulom koja se uzdiže 26 metara visoko te potpornim zidom na istoku s ulazom u Gradski perivoj, obljubljen je renesansi Trg pet bunara u Zadru. Ko se tu nije fotografisao, nije bio u Zadru.

Kao što ćete vidjeti, to je zbilja samo trg s pet posloženih bunara, ali trebali biste znati da Zadar bez tih bunara nikad ne bi bio isti grad.

Trg pet bunara u Zadru izgrađen je 1574. godine u vrijeme opsada vojske Osmanskog Carstva, kada je pokriven obrambeni jarak sa zapadne strane bastiona, ranije iskopan u srednjem vijeku.

Na njegovom mjestu nastala je velika cisterna za pitku vodu s pet ukrašenih vijenaca ili bunara, a sačuvani su i dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno s jezera Vrana. Nakon što je prošla opasnost, na tom je mjestu izgrađen zaštitni bedem.

Prekrasno je mjesto za odmor i šetnju među velikim krošnjama drveća koja cijeli dan pružaju hladovinu znatiželjnim posjetiteljima.

Trg osim što je jako ugodan za oko i turističke posjete, danas još uvijek posluži i za razna okupljanja, koncerte i slične društvene aktivnosti.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.