office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trsteno

Trsteno je maleno primorsko mjesto poznato po svojoj bogatoj historiji, prirodnoj ljepoti i 500 godina starim spomenicima prirode, gigantskim azijskim platanima.

Naziv mjesta koje je smješteno dvadesetak kilometara istočno od Dubrovnika dolazi od hrvatske riječi trstika, trstina a koja raste na tom području, zbog obilja vode.  Do kojega ćete lako doći čak i jednom od redovnih autobusnih linija koje povezuju Dubrovnik i Dubrovačko primorje za svega dvadesetak minuta vožnje.

Na placeti u mjestu nalaze se dva gigantska platana ( Platanus Orientalis ) stara preko 400 godina koja su najveća te vrste u Europi. Najvažnija atrakcija ovog malog mjesta je Arboretum Trsteno, jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali koji u jedinstvenom bogatstvu svojih vrijednosti sjedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu.

Arboretum Trsteno

Poznat je po historijskim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka, osnovan je 1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, te je u cjelini zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.

Arboretum Trsteno na svom prostoru od 25 hektara objedinjuje nekoliko različitih cjelina – historijski renesansni perivoj s ljetnikovcem, historijski neoromantičarski perivoj iz 19/20 vijeka, historijski maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta madunca, alpskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene.

Arboretum Trsteno

Voda se do jednog od najatraktivnijih elmenata renesansnog prostora Arboretuma Trsteno – fontane u perivoju dovodila akvaduktom na 14 lukova dugim 70 metara. Prvobitna renesansna fontana preuređena je 1736.godine u raskošan barokni nimfej s Neptunom – bogom mora i voda, kao središnjim likom kompozicije kamenih kipova.

Radno vrijeme:

Maj – Oktobar  7.00 h – 19.00 h

Novembar – April    8.00 h – 16.00 h

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.