office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava Fortica (Španjola ili čitadela) – Grad Hvar

To je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Hvaru, sa spektakularnim pogledom na grad i hvarski arhipelag.

Sagrađena je na brdu iznad staroga dijela grada sredinom 16. vijeka (za vladavine Venecije).

Neće vas oduševiti samo svojom arhitekturom i kao dio vojne historije, već ćete uživati u predivnom pogledu na grad Hvar, njegovu okolinu, kao i na bližnja ostrva.

Obnovljena je 1579. godine nakon što je oštećena u eksploziji baruta, a svoj današnji izgled dobila je nakon brojnih nadogradnji. Dodatno je pojačana za vrijeme francuske uprave, a vojarna i osmatračnica sagrađene su za vrijeme austrijske uprave.

U tvrđavi se danas nalazi zbirka amfora i ostalih eksponata iz antike i srednjeg vijeka. Od tvrđave do gradskog trga pružaju se zidine koje su sazidane u srednjem vijeku.

Ne samo da je ova tvrđava prekrasan prizor za oči, već ćete uživati u i dolasku do tamo. Ako prošetate od trga prema sjeveru, proći ćete glavnim gradskim vratima ili Porta di Datallo, i popeti se stubama koje će vas provesti kroz stari dio grada Hvara.

Ovdje pažnju kradu palače izgrađene u 15. i 16. vijeku, okružene aromama mediteranskog bilja, sve dok ne stignete do hvarske tvrđave Fortica ili, kako je lokalno stanovništvo naziva, “Španjola”.

Do tvrđave se može doći i autom.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.