office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava Kamerlengo

Ova je tvrđava vjerojatno najpoznatija znamenitost koju nudi grad Trogir.

Tvrđava ili kaštel Kamerlengo nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira, u uglu zidina.

Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja 14. vijeka. U njenom sklopu je i kapela posvećena Sv. Marku. Na uglovima se nalaze 4 kule.

Izgradila ju je Venecija u 15. vijeku zbog obrane od Osmanskog carstva. Venecija, koja je tada vladala većinom Dalmatinske obale, izgradila je slične tvrđave i u drugim gradovima. Posebno su poznate tvrđave u Šibeniku.

Danas je Kamerlengo pozornica i kulisa za brojne pozorišne predstave i druga kulturna događanja na otvorenom.

Kamerlengo je tvrđava u obliku trapeza sa tornjevima na svojim rubovima.

Ulaz se naplaćuje. Trebat će vam oko 10 minuta da se popenjete na vrh. Stube su na nekim mjestima uske, ali penjanje je vrijedno truda. S kaštela možete u bilo koje doba dana uživati u neusporedivom pogledu na Trogir i na obalu Hrvatske, a kad padne noć, Kaštel Kamerlengo pokazat će se u potpuno novom svijetlu.

Možete vidjeti koliko je Trogir uistinu predivan grad.

U današnje vrijeme, značaj tvrđave Kamerlengo za grad Trogir je neopisiv. Osim što pruža bogat uvid u historiju samoga grada, prava je atrakcija kada je riječ o privlačenju novih posjetioca i ljubitelja historije.

Izvorno ga je zid povezao s kulom Svetog Marka s druge strane. Sada se između njih dvoje nalazi gloriette izgrađen u 19. vijeku, jedan od rijetkih spomenika vladavine Francuske nad Dalmacijom.

You must be logged in to post a comment.