office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava Nehaj

Tvrđava Nehaj, simbol grada Senja, sagrađena je 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina.

Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 m. U nju se ulazilo stepenicama preko drvenog mosta kroz uska dvostruka vrata. Zidovi su debeli 2-3, 30 m, prema vrhu se sužuju, a završavaju s kruništem na kojemu je pet malih ugaonih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i jedanaest velikih otvora.

U unutrašnjosti se nalazi cisterna-zdenac iznad kojega su tri grba: lijevo grb kapetana Ivana Lenkovića sa godinom izgradnje Tvrđave, u sredini grb austrijskog nadvojvode Ferdinanda I – tadašnjeg gospodara Senja, te desno grb senjskog kapetana Herbarta VIII Auersperga Turjaškog.

U prizemlju s desne strane nalazilo se ognjište, a uokolo prostorije za momčad i oružje. Ovdje se vide temelji male ranoromaničke Crkve Sv Jurja iz 11.st. Na prvom katu su bile prostorije za časnike i zapovjednika tvrđave. Na drugom katu je bila smještena topovska baterija od 11 teških topova, a danas se ovdje održavaju renomirane kulturne i glazbene priredbe, znanstveni skupovi i druga kulturna događanja.

Vrh tvrđave služi kao vidikovac. Odatle su budne straže osmatrale prilaze Senju s kopna i mora, te primale dimne i svjetlosne signale od svojih suradnika s otoka i obale. S vrha Tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i ostrva Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, te na planine Gorskog kotara, Učku i Velebit.

U tvrđavi Nehaj je postavljena zbirka Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, te izložbe Senjske crkve kroz povijest i Gradski plemićki grbovi Senja.

Tvrđava Nehaj je za posjetitelje otvorena od mjeseca svibnja do studenog, a prema dogovoru i u ostalo vrijeme. Hvala na posjeti!


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  15. aprila – 31. maja / svakim danom: 10,00-18,00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  1. juna – 30. juna / svakim danom: 10,00-19,00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  1. jula do 31. avgusta / svakim danom: 9,00-21,00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  1. septembra do 15. oktobra / svakim danom: 10,00-18,00 h


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli – 20,00 kn (oko 2,5 Eura )

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca – 10,00 kn (oko 1,5 Eura )


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Nehajeva bb, 53270 Senj

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 53 885-277

You must be logged in to post a comment.