office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava sv. Nikole

Sagrađena je u 16. vijeku da bi obranila luku Šibenik od turskih napada na more, Tvrđava Sv. Nikole jedna je od samo tri takva utvrda koja još postoje u Sredozemlju (ostali su u Veneciji i Malti).

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, jedinstvena je renesansna građevina venecijanskog  fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine.

Izgrađena je na malom ostrvu Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojem je dobila ime. Gradnja tvrđave prema projektu mletačkog arhitekta Gian Girolama Sanmichellija započela je 1540 g. nakon pada grada Skradina pod osmanlijsku vlast, kada su Mlečani morali ojačati obranu Šibenika, svoje najvažnije strateške luke na istočnoj obali Jadrana.

Posebna vrijednost Tvrđave sv. Nikole jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Odbrambeni sistavi Republike Venecije 16. i 17. vijeka”.

Dizajniran je od strane vodećeg venecijanskog arhitekta Hyeronimusa di San Michaela i jednom se pohvalio impresivnim arsenalom od 32 topova. Sada više od 500 godina, ta cigla i kamena tvrđava i dalje relativno dobro očuvana unatoč svojim godinama i najbolje se može vidjeti kao dio organizovane turneje po gradu ili privatnim čarterom.

Posjeta tvrđavi :

Posjet tvrđavi traje 2 sata, uključuje vožnju brodom od šibenske rive do tvrđave s pratiteljima na brodu i audio-vizualnim mobilnim vodičima sa slušalicama na samoj tvrđavi.

Doživite jedinstveni panoramski pogled s mora na grad Šibenik, vožnju brodom kroz buffer zonu tvrđave sv. Nikole kao dijela značajnog krajobraza ”Kanal-luka”, prepunu mediteranske flore i faune, gdje se rijeka Krka spaja s morem, a litice kanala kriju nekoliko kulturno-povijesnih spomenika.

Na samom koncu vožnje kroz kanal otkrijte zašto je tvrđava sv. Nikole jedinstveni dio svjetske kulturne baštine pod okriljem UNESCO-a.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli – 130,00 kn (oko 17,00 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca od 7-18 godina – 100,00 kn (oko 13,00 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca do 7. godina – Besplatno

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ukoliko ste kupili ulaznice za posjetu tvrđavi Svetog Mihovila i tvrđavi Barone, imate 10% popusta pri kupovini ulaznica za tvrđavu Sv. Nikole


Vrijeme poslaska :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  9,00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  11,30 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  14,00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  16,30 h


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Obala dr. Franje Tuđmana 4, 22000 Šibenik

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 22 338 343, +385 22 218 964

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.