office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Veli Lošinj

Smješten je u uskoj uvali na jugoistočnoj strani ostrva Lošinja, u podnožju brda Sv. Ivan.

Visoke kuće, u prvom redu oko luke, te brojne raskošne vile s lijepim vrtovima, glavne su značajke ovog lijepog gradića, koji ima nešto više od 1000 stanovnika, drugo naselje po veličini na ostrvu.

Interesantno je spomenuti da je nekada Veli Lošinj (Velo selo) bio veći od Malog Lošinja (Malo selo), ali se Mali Lošinj kroz historiju brže razvijao, te je danas situacija obrnuta, ali su nazivi ostali do današnjih dana.

U uskim uličicama Velog Lošinja, kroz “portune” vide se raskošne vile nekadašnjih kapetana, brodovlasnika i bogate gospode. U vrtovima tih vila skupljeno je 80-tak vrsta različitog bilja, dok u velološinjskom parku, ispred današnjeg lječilišta, a nekadašnje rezidencije nadvojvode Karla Stjepana, ima više od 200 botaničkih vrsta. Veli Lošinj, možda najpoznatiji po svojem lječilištu datira iz 1280. godine i svakako je mjesto na otoku koje treba posjetiti.

U neposrednoj blizini Velog Lošinja smještena je mala ribarska lučica Rovenska, koja plijeni pažnju svojom prekrasnom plažom, ribarskim ugođajem, tradicijom ljudi koji su svoj život posvetili moru i izravnom dodiru s prirodom.

U samom centru Velog Lošinja se nalazi kula koja je štitila žitelje od napada pirata s mora, te kako bi sačuvali hranu koju su im krali. Unutar kule se nalaze 2 sprata, s otvorenim vrhom iz kojeg su napadace polijevali sa vrucim uljem. Jedna od zanimljivosti za pogledatoži je predio Lječilišta Veli Lošinj u kojem se može naći preko 80 raznih biljaka.

Takoder u samom centru grada se nalazi centar za zaštitu dupina koji je osnovan 1999 godine i koji se brine da stanište dupina bude očuvanu, sigurno i da se poveća broj dobrih dupina na ovom području.

Takoder postoji i prva meteroloska stanica koja se nalazi u blizini sadašnjeg groblja, a odmah u blizini se nalazi top koji je služio tokom obrana od napada pirata. Ako ste za šetnju uz more, idealno i prelijepo je šetališteuz more do predijela Rovenska, s početkom iza glavne crkve sv. Antuna Opata.

You must be logged in to post a comment.