office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Villa Angiolina

Istražite ulogu turizma u povijesti Opatije

Omiljena turistička destinacija Kvarnera, otkrit će vam svoju bogatu turističku historiju u zanimljivom Muzeju turizma smještenom u prekrasnoj Villi Angiolini.

Opatija je najstarija turistička destinacija u Hrvatskoj čija turistička tradicija seže još u 19. vijeka. Upoznajte raskoš opatijske historije i otkrijte čari ove omiljene turističke destinacije koja već desetljećima privlači posjetitelje svojim mediteranskim skladom.

Posjetite Villu Angiolinu, nekadašnji ljetnikovac u kojem je danas smješten Hrvatski muzej turizma. Prisustvujte bogatstvu izložbi, radionica i projekata koji će vas podsjetiti zašto je Opatija bila omiljena destinacija mnogih povijesnih ličnosti.

Vila je izgrađena u paladijevskom stilu, odnosno u arhitektonskom stilu inspirisanom delima Andree Palladija, italijanskog renesansnog arhitekte. Površina od hiljadu kilometara kvadratnih raspodeljena je na tri sprata čija se težina oslanja na neokorintske stubove smještene u prizemlju vile.

Unutrašnjost prizemlja dekorisana je iluzionističkim slikama, zastorima, ogledalima. Prvi sprat organizovan je kao izložbeni prostor, dok su na trećem radne prostorije i biblioteka.

U prostorijama ove vile organizuju se različiti kulturni i sportski događaji: seminari, kongresi, koncerti, festivali, izložbe.

Danas je u njoj svoj prostor jednim dijelom našao i Hrvatski muzej turizma, dok je svoja druga dva djela smestio u umjetničkom paviljonu „Juraj Matija Šporer“ i Švicarskoj kući. Muzej je otvoren 2007. godine.

Historija Ville Angioline:

Do izgradnje Ville Angiolina 1844. (zapravo, pregradnje jednog starijeg objekta u vlasništvu baruna Hallera von Hallersteina), Opatija je bilo relativno veliko naselje od oko 120 kuća, grupiranih uglavnom oko parcela udaljenih od morske obale i orijentiranog uglavnom prema ribarstvu i pomorstvu.

Dolaskom riječkog patricija Iginija Scarpe, njegovim podizanjem ljetnikovca Angioline (koje je dobilo ime po tada već pokojnoj Scarpinoj ženi iz roda Sartorijevih), Opatija otvara vrata čitavom nizu gostiju i putnika, među kojima austrijskoj carici Mariji Ani, botaničaru Heinrichu Noëu, hrvatskom banu Josipu Jelačiću i drugima koji, oduševljeni lokalnom vegetacijom i klimom, šire famu Opatije i tako pripremaju teren za buduće klimatsko lječilište.

Nakon Scarpe i njegovog sina Paola, koji se već 1869. bavio idejom osnivanja sanatorija, vilu posjeduju moravski plemić Chorinsky, Društvo južnih željeznica (za čije će ere u vilu biti smješten i prestolonasljednički par Rudolf i Štefanija te njihov gost, štajerski satirik Rosegger), Međunarodno društvo spavaćih kola, Lječilišno povjerenstvo i drugi.

Kako je rasla cijena vile govori i činjenica da je Iginio Scarpa kupio čitav teren za 700 forinti, a 1910. vila s parkom, punim egzotičnog raslinja, prodana je za 2,5 milijuna kruna. U Scarpino doba stjecište riječke kreme i ljetnih zabava na terasama, potkraj austrijskog doba sjedište Lječilišnog povjerenstva s muzičkim paviljonom i živom promenadom pred južnom fasadom, vila je danas sjedište Hrvatskog muzeja turizma.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Utorak – Nedjelja / 9,00 – 13,00 h i od 17,00 – 21,00 h

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  Ponedjeljkom – Zatvoreno


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli: 20,00 kn (oko 2,5 Eura )

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Grupe (više od 15 osoba), po osobi: 15,00 kn (oko 2 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Učenici, studenti: 10,00 kn (oko 1,5 Euro )

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Porodična ulaznica (za porodice s djecom starijom od 10 godina): 50,00 kn (oko 6,5 Eura )

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca do 10 godina – Besplatno


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Park Angiolina 1

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  (+385) (0) 51/603-636

You must be logged in to post a comment.