office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Virski most

Današnji razvoj ostrva Vira posljedica je njegovog povezivanja mostom i blizine Zadra, centra sjeverno-dalmatinske regije, te izgradnje ličke magistrale kojom je zadarski kraj približen kontinentalnom dijelu zemlje. Most je svakako najvažniji objekt za razvoj ostrva Vira. Ova komunikacijska povezanost direktno je utjecala na daljnje usmjerenje razvoja samog Vira.

Izgradnja Virskog mosta započela je 1974. godine, a u promet je most službeno pušten 1976. godine.

Dužina mosta iznosi 378 metara, a s nasipima s jedne i duge strane ukupna duljina mu je 443 metara. Konstrukciju drži 9 nosećih betonskih stupova i dva dodatna u nasipima na krajevima mosta. Lučkog je izgleda tako da ispod njega mogu nesmetano prometovati brodovi i ostala plovila visine do 10 metara i širine 20 metara, a čiji je gaz ispod 4 metra.

To je jedan od najdužih mostova takve vrste izgrađenih u Hrvatskoj u to vrijeme 20. vijeka. Nema sumnje da je izgradnja ovog mosta doprinijela kvaliteti života na ostrvu i njegovom sveukupnom burnom razvitku. Osim toga, most je već od svoje izgradnje, uz utvrdu Kaštelina, virski svjetionik i crkve svetog Ivana Krstitelja i svetog Jurja, postao svojevrstan simbol ostrva koji se može pronaći na gotovo svakom reklamnom materijalu vezanom uz ostrvo Vir.

Prije više od 40 godina spojio je ostrvo s kopnom, a danas je poveznica s cijelim svijetom i njegova budućnost. Virani ovaj most nazivaju s punim pravom “Most života” – 2005. godine most je u potpunosti obnovljen.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.