office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vrboska

Vrboska, najmanji ostrvski gradić na sunčanom Hvaru, osebujan je zbog svojeg geografskog smještaja skrivenog u dubini zaljeva, netaknute guste borove šume, kulturnih znamenitosti s obiljezjima gotičkog, renesansnog i baroknog stila, te arhitekture protkane vijugavim uličicama.

Vrboska ima prelijep otočić u sredini uvale, povezan mostićima zbog kojeg ga zovu “Mala Venecija“.

Mjesto je bilo naseljeno jos u antička vremena, postalo je ribarskim selom i razvilo se u prekrasan gradić. Poseban šarm daju mu tipična mediteranska pučka arhitektura, dostojanstvene stare gradske kuće s obiljezjima gotike, renesanse i baroka, sakralni duh drevnih crkvenih zdanja, ali i luksuzne suvremene vile.

Stanovništvo se bavi turizmom, ribarstvom, vinogradarstvom i maslinarstvom.

Vrboska je poznata kao najribarskije mjesto na otoku, o čemu svjedoči i bogata zbirka Ribarskog muzeja. Muzejska kolekcija uključuje svu tradicionalnu ribarsku opremu poput mreza svih vrsta, alata i ostataka opreme nekadašnje fabrike za preradu ribe. Tu je i rekonstruirana stara ribarska kuća koja ostavlja upečatljivu sliku o teskom zivotu negdašnjih stanovnika Vrboske, drevnih ribara i tezaka.

Najistaknutiji objekt ostrvske arhitektonske baštine je crkva (tvrđava) sv. Marije od milosrđa iz 16. vijeka, podignuta o trošku mještana radi obrane od Turaka.

Crkva (tvrđava) sv. Marije od milosrđa

Najljepša je tvrđa u Hrvatskoj, ali i jedna od najatraktivnijih u Evropi toga vremena.

Crkva (tvrđava) sv. Marije od milosrđa

Zapadno od crkve – tvrđave zupna je crkva sv. Lovrinca iz 15.st. U 17.vi. adaptirana u baroknom stilu. Tu je i crkva sv. Petra iz 1331. godine, koja se smatra jednom od najstarijih sakralnih građevina na otoku, kao i crkvica sv. Roka, sagradena 1577.godine kao zavjet protiv kuge.

Vrboska je poznata po lijepim šljunčanim i pješčanim plazama, svjezem zraku, kristalno plavom moru, nedirnutoj prirodi. Tu je i Zečevo, ostrvo za nudiste. U blizini plaza su apartmani, porodični pansioni, restorani, kampovi s prodavaonicama, bifeima i sl.

Svakodnevno se iz Vrboske organiziraju i brodski izleti na cuvenu plazu Zlatni rat na ostrvu Braču.

Bogata ribarska tradicija Vrboske ogleda se i u lokalnoj gastroponudi. Zdrava hrana iz okolnih polja i svjeza, tek ulovljena riba – uz domaće maslinovo ulje i aromatske začine – svakom će gostu biti jedinstven gurmanski dozivljaj koji će, uz času nekog od čuvenih hvarskih vina, biti upravo savršen.

Na južnoj strani zaljeva je i ACI marina za nautičare, otvorena cijelu godinu.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.