office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Zavičajni muzej ”Mirko Komnenović”

Zavičajni muzej u Herceg Novom, zadužbina Mirka i Olge Komnenović, nalazi se u toplom kutku grada, u blizini kuće nobelovca Iva Andrića i na samo četrdesetak stepenika od mora.

Mirko Komnenović, nekada i gradonačelnik Herceg Novog, govorio je 4 svjetska jezika, a njegovi maniri i znanje stečeno u inostranstvu, bili su protkani ljubavlju za naš grad. Zabilježeno je kako je kao gradonačelnik svakog dana obilazio grad, kako bi provjerio da li će građane i goste sve dočekati uredno, čisto i bez nepravilnosti. Komnenović je doprinijeo razvoju Herceg Novog i preko projekta izgradnje čuvenog hotela „Boka”, botaničke bašte u istoimenom parku, a kao zadužbinu gradu ostavio je svoju kuću koja je njegovom voljom postala Gradski muzej, svečanim otvaranjem 1953.

Kuća je građena krajem 18.vj. u kasnobaroknom stilu. Izgled je mijenjan u 19.vj. pseudobaroknim proširenjima i dogradnjama. Ispod malog balkona su vrata sa bajonetom urezanim imenima ruskih vojnika iz 1807. Gradski muzej čuva istorijsku, arheološku, etnološku zbirku, te zbirku ikona. Sačuvan je rad Bokokotorske ikonopisne škole Dimitrijević-Rafailović iz Risna koja je postojala u 17,18, 19. vj, i na čijim ikonama se ističe uticaj vizantijske umjetnosti. Jedna od najznačajnijih je i ikona apostola Tome iz 1833.godine, nedavno predložena da se kategorizuje kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Istorijska zbirka prati istoriju Herceg-Novog i šireg područja od osnivanja Grada 1382. godine do kraja II svjetskog rata kroz dokumente, kamenu plastiku, oružje, fotografije, i druge predmete. Arheološku zbirku sačinjavaju artefakti iz perioda praistorije, antike i ranog srednjeg vijeka, među kojima su i amfore i djelovi brodskih tereta porijeklom iz svih zemalja Mediterana tokom dominacije Stare Grčke, Rima i Vizantije, kao i fragmenti kamene dekorativne plastike iz 9-11. vj.

Etnološka zbirka sadrži predmete iz tradicije i kulture ovog kraja i šireg područja Boke. Dočarava život ljudi, kako u okolnim selima, tako i u samom gradu, a dopunjena je i vrijednim predmetima koje su pomorci donosili iz svih krajeva svijeta i donirali Muzeju.

Nakon što zadovoljite svoju želju za umjetnošću i istorijom, u predivnoj botaničkoj bašti muzeja, okruženi raritetnim biljem, uživaćete u zadivljujućem pogledu na more, zahvaljujući nesebičnoj želji supružnika Mirke i Olge Komnenović da vrata njihovog doma, poslije njihove smrti, grad otvori za sve dobronamjerne posjetioce.


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Mirka Komnenovica 9, Herceg Novi

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +382 31 324 051


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do Zavičajnog muzeja ”Mirko Komnenović” pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.