office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

3 manje poznate, ali veličanstvene lokacije u Bosni i Hercegovini koje vrijedi posjetiti

Bosna i Hercegovina je nestvarno lijepa zemlja s netaknutom prirodom i historijskim draguljima, smještena u srcu starog kontinenta. Ponekad nismo ni svjesni koliko toga imamo nadomak kućne adrese i mjesta koje tek trebamo upoznati. Ako ste u potrazi za vama novim i neotkrivenim lokacijama, nastavite čitati ovaj članak za malenu dozu inspiracije.

Prokoško jezero

Mjesto koje se nepravedno rijetko spominje, a predstavlja pravu oazu mira i spokoja svakako je Prokoško jezero. Smješteno je svega 22 kilometra od centra grada Fojnice, ušuškano na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine. Proglašeno je nacionalnim parkom prirode 1982. godine, te je od tada pod strogom nacionalnom zaštitom. Posjetom ovog jezera, danas zvanog Gorskim okom, istinski ćete uživati i afirmirati povijest i ljepotu naših krajeva.

Impresivna tradicionalna okolina Prokoškog jezera naglašena je i postojanjem istoimenog resorta. Smještaj u autentičnim kolibama omogućit će vam uživanje u pogledu s najljepše lokacije u okolini, a krasi je i potok s vodopadom i ribnjakom. Ovaj kompleks namijenjen je kao baza svim ljubiteljima planine koji će se u povratku s osvojenih vrhova okrijepiti domaćim kulinarskim specijalitetima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prokosko Resort (@prokoskoresort)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prokosko Resort (@prokoskoresort)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prokosko Resort (@prokoskoresort)

Tvrđava Ostrožac

Jeste li znali da se u BiH nalazi pravi dvorac koji datira nekoliko vijekova? Utvrda Ostrožac nalazi se nedaleko od Bihaća, a prvi njezin spomen je iz 1286. Tvrđava je najprije bila u posjedu knezova Babonića-Blagajskih (knezovi Ostroški), zatim je pala u ruke Osmanlija 1577., a početkom prošlog stoljeća malenu rekonstrukciju je odradila i nepoznata habsburška obitelj. Kroz stoljeća izgrađivana i dograđivana, do današnjih dana nije izgubila svoju privlačnost i čini jedno pravo povijesno blago. Od studenoga 2013. ovaj dvorac se nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanel Libic (@sanellibic)

Pećina Dabar

Pored Orlovače, Vaganske i pećine Vjetrenica, jedna od pećina koju svakako treba posjetiti u Bosni i Hercegovini je pećina Dabar. Ona se nalazi na prostoru općine Sanski Most i smještena je uz izvor rječice Dabar u istoimenom selu. Za razliku od prethodno navedenih, Dabarska pećina je neistražena i nitko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Pri samom ulasku u misterioznu pećinu otvara se ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje u njenu utrobu, naići ćete na jezerce koje je obilnije za vrijeme zimskog perioda. Ulazak i kretanje u pećini su mogući bez ikakve opreme u dužini od oko 200 metara.

Da je pećina bila nastanjena u prahistoriji, zaključeno je brojnim arheološkim istraživanjima. Upravo u jezeru Dabarske pećine otkriveno je i postojanje čuvene endemske vrste „čovječje ribice”, a rijeka Dabar je svojom cijelom dužinom pitka i bogata ribom, te je stavljena pod nacionalnu zaštitu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @marinaa_aleksic

 

Izvor:Bonjour.ba

You must be logged in to post a comment.