office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ovaj “skriveni dragulj” Turske na listi je najboljih mjesta za posjetiti u 2024. godini

Dok većina putnika hrli prema poznatim destinacijama u Turskoj, poput Istanbula, Antalije, Bodruma i drugih mjesta, ova zemlja ima daleko toga više za ponuditi.

Pa tako, fascinantna priobalna Crnomorska regija Turske našla se među najboljim mjestima za posjetiti u 2024. godini prema godišnjem popisu uglednog magazina CNN Travel, objavljenog kako bi ljubiteljima putovanja otkrili idealne neistražene destinacije.Na sjeveru Turske, regija Crnog mora proteže se u obliku polumjeseca, a o njenim obalama često možemo čuti same pohvale i to zbog jedinstvene geografije i klime, historijskih lokacija, skrivenih ruta i, nadasve, ukusnog čaja.

Visoravan Rize Ayder

Prirodna i historijska ruta u Turskoj

S bujnim planinskim obroncima i dubokim plavim morem, crnomorska regija Turske jedan je od skrivenih dragulja zemlje koja s bogatim kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i raznim aktivnostima čeka da bude otkrivena.

Vijugava obala ističe se kao jedan od najslikovitijih puteva u Turskoj, a putovanje njome pruža jedinstvenu priliku za istraživanje drevnih utvrda, jedinstvenih plaža i mirnih ribarskih sela uz luku. Sa idealnim rutama za ljubitelje biciklizma, Crno more privlači i ljubitelje avanture zbog svojih smaragdnih šuma, spektakularnih vodopada i nevjerovatnih visoravni, ali i zbog avanturističkih sportova kao što su rafting, treking, planinarenje i penjanje.

Rize Kaçkar planina

Kao dom različitih civilizacija i kultura još od antičkih vremena, crnomorska regija obiluje bogatom historijom i kulturnim nasljeđem. Područje sadrži nekoliko historijskih odredišta, uključujući manastir Sümela, osnovan u Trabzonu u četvrtom stoljeću i posvećen Djevici Mariji, dvorac Zil u Rizeu, smješten na visini od 750 metara nadmorske visine, Muzej brodova Bandırma (Bandırma Gemi Müzesi) u Samsunu, gradu koji je bio epicentar nacionalne borbe, i Rt Jason u Orduu, koje ima svoje mjesto u legendi o Altınpostu.

Samostan Sumela u Trabzonu

Dok istovremeno očarava svojom slikovitom visoravni natkrivenom oblacima i idiličnim seoskim životom, crnomorska regija također je poznata i po svojim šarmantnim malim gradovima. Safranbolu, UNESCO-va svjetska baština u Karabüku, Kastamonu, sa historijskim kućama koje čuvaju tradicionalnu tursku urbanu arhitekturu, Mudurnu i Göynük, Cittaslow odredišta u Boluu i prelijepa Amasra, sa svojom zadivljujućom prirodnom ljepotom.

Crnomorska kulinarska avantura

Plodno tlo crnomorske regije igra ključnu ulogu u stvaranju jedinstvene kulinarske kulture ovog područja. Proizvodi koji se uzgajaju, uključujući kelj, kukuruz i blitvu, su osnovni elementi crnomorske kuhinje. Osim toga, regija je poznata po proizvodnji čaja i lješnjaka.

Berba čaja u crnomorskoj regiji Turske

Najukusniji turski lješnjaci uzgajaju se u Orduu i Giresunu, dok je Rize dom za 60 posto plantaža čaja u Turskoj.

Čaj u Turskoj je mnogo više od običnog napitka. To je neodvojivi dio lokalnog načina života, duboko ukorijenjen u turskoj kulturi. Ovaj divan i opuštajući napitak je najpopularnija komponenta doručka i najčešće konzumirano piće u Turskoj.

Hamsi Kuşu

Riba, posebno čuveni crnomorski inćun, glavna je namirnica u kuhinjama duž obale Crnog mora. Ova sitna ribica se koristi za lokalne specijalitete kao što su hamsi kuşu (ptica inćuna), jelo od tučenih i prženih inćuna i hamsili pilav (pilav sa inćunima). Pide (turski somun punjen različitim sastojcima) je također vrlo popularan u crnomorskim regijama, ali samsunovi lokalni pidesi su najpoznatiji. Sva tri okruga Samsun, Bafta, Çarşamba i Terme, imaju različite pide sa jedinstvenim tijestom i drugim sastojcima, poput mljevenog mesa ili sira.

Klix

You must be logged in to post a comment.