office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

7 bajkovitih dvoraca koje morate posjetiti bar jednom u životu

Sve bajke koje smo čitali, o kojima smo sanjarili i koje smo htjeli proživjeti kad smo bili manji dobivaju svoju realnu interpretaciju upravo kroz bajkovite dvorce i palače diljem svijeta koje možete posjetiti već sutra.

Skoro su uvijek uzvišeni, skriveni u planinama, okruženi nestvarnim krajolikom, nerijetko i prekrasnim dugim vrtovima s jezercima.

Krećući se među prostorijama dvorca, šetajući vrtovima ili sama avantura koju ćete proživjeti tijekom dolaska do dvorca učinit će da osjetite dašak nekih minulih vremena, ali i zaljubite se u arhitekturu, umjetnost, dekor i pogled koji se sigurno ne može mjeriti s vidikovcima koja ste ranije posjećivali.

Koji dvorci su ukrali našu pozornost u Njemačkoj, Bugarskoj, Engleskoj, Španjolskoj i drugim europskim zemljama otkrijte kroz bajne fotografije u nastavku. Jeste imali priliku posjetiti ijedan od ovih bajkovitih dvoraca?

Nacionalna palača Pena (Sintra – Portugal)

Jedna od najvećih turističkih atrakcija, ovaj dvorac koji se nalazi u Sintri, gradu udaljenom 25 km od Lisabona, privući će vas svojom arhitekturom koja datira još iz 19. stoljeća, terasama obojenim u žarke boje i dekorativnim krovovima.

Nazivaju ga Disneylandom za odrasle što nije iznenađenje s obzirom na to da ćete na putu do ovog zabavno izgrađenog dvorca morati proći prekrasne vrtove dizajnirane poput labirinta s mnoštvo puteljaka i jezeraca koji su bile inspiracija i za danskog autora Hans Christiana Andersena. Ovaj dvorac uistinu je raj za avanturiste i zaljubljenike u arhitekturu jer kad stanete pred njega i prepoznate spoj raznih stilova kako izvana, tako i unutar dvorca, toliko će vas zapanjiti da će vam biti drago što ste se odvažili posjetiti ga.

Dvorac Alcázar de Segovia (Segovia – Španjolska)

Ovaj dvorac dizajniran u obliku broda, izgrađen od kamena i s arhitekturom na kojoj se vide tragovi želja svih njenih prijašnjih vlasnika, sada plijeni brojne turiste s jedinstvenim pogledom koji se prožima kada se popnete na ovaj dvorac. Osim toga, možete i zaviriti u sobe dvorca i istražiti utjecaje koje su renesansna, gotička i mavarska kultura ostavile za sobom, što je i više nego dovoljno da organizirate dnevno putovanje iz Madrida, jer je Segovia od Madrida udaljena 1-1,5h vožnje autom.

Također, već se desetljećima govorka kako je upravo ovaj dvorac bio inspiracija za onaj koji vidimo u bajkama o Pepeljuzi, no bez nekog točnog izvora preostaje nam samo uključiti maštu i proživjeti svoju bajku u ovom dvorcu u 2022. godini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carla (@_.carlita._)

Dvorac Zaljubljen u vjetar (Ravadinovo- Bugarska)

Vjerojatno najmlađi dvorac u povijesti dvoraca sve veću posjećenost može zahvaliti prvenstveno arhitekturi. Ova građevina izrađena od mramora i metamorfoziranog krečnjaka, svoj naziv je dobila na osnovu toga da, kad god sunce sija, ujedno i puše vjetar što je i više nego sjajan recept za posjetu vrtu koji okružuje dvorac – u društvu labuda, jezera i prekrasnih biljaka.

Sa svojim zanimljivim aktivnostima za djecu i odrasle, odlična je destinacija za obiteljski izlet pri posjeti Bugarskoj, a odnio je brojne nagrade zahvaljujući svojoj arhitekturi, ali i odličnoj usluzi koju nudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Сергей (@sergeyg1970)

Dvorac Neuschwanstein (Bavarska – Njemačka)

Jedan od najposjećenijih europskih dvoraca otvoren je tek nakon smrti kralja Ludviga II koji je htio svoj dvorac na osami. Sada više od milijun ljudi dolazi u bavarsku pokrajinu u želji da istraže ovaj dvorac, to jest 14 soba među kojima se nalazi kraljeva soba i brojne druge koje će vas zasigurno ostaviti bez teksta radi svojih murala i bogatih smaragdnih i plavih luksuznih dekora.

Uz organizirane ture, brojne mogućnosti prijevoza i relativnu blizinu drugih njemačkih velikih gradova, ovaj dvorac trebao bi se naći i na vašoj listi kako ljeti, tako i drugim godišnjim dobima kada priroda oko dvorca u potpunosti transformira način na koji ga doživljavate.

Dvorac Eltz (Wierschem – Njemačka)

Jedinstvena fotogenična arhitektura sa svojim tornjevima i krovovima već je po sebi dovoljan povod da se uputite do ovog njemačkog dvorca koji je također već omiljen brojnim turistima. Osvojit će vas i svojim osamljenim položajem u nevjerojatnoj prirodi iako će to od vas zahtijevati da se jedan dio uspinjete do dvorca.

U turi kroz dvorac iskusit ćete čak 850 godina povijesti, istražiti ukrase od neprocjenjive vrijednosti i opet uhvatiti vremena da svojim fotoaparatom zabilježite neke od nevjerojatnih prizora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lennart Pagel | ?Germany (@lennart)

Windsor Dvorac (Windsor – Engleska)

Windsor dvorac – nevjerojatno izgrađen i toliko veleban da se zapitate gdje prvo gledati nosi titulu jednog od najstarijih dvoraca koji je ujedno i službena rezidencija Njezina Veličanstva Kraljice Engleske.

U dvorcu možete posjetiti državne apartmane ukrašene dragocjenostima kraljevske obitelji, kapelu sv. Jurja koja se smatra jednom od najljepših crkvenih građevina, kuću lutki kraljice Mary koja je pravo remek djelo minijaturne umjetnosti kao i prisustvovati posebnoj smjeni straže ili posjetiti izložbu. Ovaj dvorac mjesto i brojnih tematskih događanja koja ćete htjeti posjetiti ovisno o vremenu vašeg posjeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jerry Fryer (@jerry_fryer)

Dvorac Hohenwerfen (Werfen – Austrija)

U blizini Salzburga, na strmoj uzvisini, nekada zatvor, a danas prekrasan dvorac Hohenwerfen privlači brojne turiste. Izgrađen na početku prošlog tisućljeća, sada već renoviran nekoliko puta, ovaj australski dvorac nudi razne aktivnosti, ali i posebne atrakcije koje se vežu za jedinstvenu kolekciju oružja i sokolarstvo, vrlo popularno na ovom području ranije.

S prekrasnom prirodom, ogromnim travnjakom i jedinstvenim pogledom, ovaj dvorac definitivno je vrijedan i vašeg posjeta u nekom od idućih putovanja.

Izvor:Bonjour.ba

 

 

 

 

 

 

 

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.