office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bodensko jezero destinacija za nevjerovatan odmor

Bodensko jezero, u srcu Evrope, je postalo pravi raj za turiste. Površine je 536 kvadratnih kilometara i duboko je 273 metra. Nalazi se na tromeđi Njemačke, Švicarske i Austrije.

Od ukupno 275 kilometara obale, Austriji i gradu Bregenzu pripada svega 28 km na istoku, Švicarskoj 70 km južne strane, a najviše Njemačkoj. To je jezero glečerskog tipa i pravi je turistički raj i ljeti i zimi.

Okruženo je visokim vrhovima Alpa sa svjetski poznatim skijalištima. Dok se vozite oko njega vidjećete bezbrojne voćnjake, vinograde i plastenike. Zahvaljujući blagoj klimi i velikoj količini vlage sve raste kao ludo.U njega se ulijeva nekoliko rijeka, a najveća je Rajna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina? (@angie_sturm)

Lindau je mali njemački grad sa starom historijskom jezgrom smještenom na otočiću i jedan je od najljepših srednjevjekovnih gradića, koji su uspjeli sačuvati šarm toga doba. Danas je povezan mostom sa kopnom i sve brže rastućim novim dijelom i već ima 24.000 stanovnika. Na otok dolazi i pruga, a može se stići i autom. Po cijelom jezeru kruži flota brodića, koji povezuju mnoga mjesta i najljepše je upravo doći iz tog pravca.

Mersburg je mali grad u dva nivoa, možda najljepši na jezeru. Donji dio sa lukom i rivom, te ulicom prepunom restorana i trgovina, vrvi turistima. S donje strane je veličanstven pogled na zidine, dva dvorca i dvije palače koji se uzdižu na visokim stijenama.

Austriji pripada Bregenz sa 28.000 stanivnika. Uz obalu veliko pristanište i parkovi, te moderna željeznička stanica. Nekoliko ulica u centru sa trgovinama i restoranima gotovo pusto. Zaštitni znak grada je barokni toranj, koji se nalazi iznad grada i do kojeg se stiže za desetak minuta laganog hoda, kroz uske uličice. Bregenz je poznat po svojoj operi na otvorenom na jezeru.

Naravno samo ljeti. Uz zgradu opere je napravljena i pozornica okrenuta jezeru i gdje se svake druge godine mijenja scenografija.

Na švicarskoj strani uz obalu gotovo da i nema historijsko zanimljivih gradova. Dok se prolazi putem, iznad, uglavnom se vide vile i ljetnikovci. Najpoznatiji grad je Sent Galen dvadesetak kilometara u unutrašnjosti.

Izvor:Avaz

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.